Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Častý prehrešok slovenských vodičov bude drahší: TOTO nerobia tisícky z nich! Vyfasovať môžu pokutu až 5-tisíc eur

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak ste si na auto neuzavreli povinné zmluvné poistenia, máte problém, ktorý vám aj doteraz vedel urobiť poriadny škrt cez rozpočet. A to doslova. Bude to však ešte horšie. Od 1. augusta idú totiž sankcie za tento veľmi častý priestupok slovenských vodičov hore.

Neuhrádzanie povinného zmluvného poistenia je na Slovensku veľkým problémom. Štát pre to nechal poisťovne vytvoriť aj garančný fond, z ktorého sú vyplácané peniaze v prípade, že vám škodu spôsobí nepoistené auto. Slovenská kancelária poisťovateľov sa následne dožaduje zaplatenia škody u vinníkov.

archívne video 

Polícia využíva na monitorovanie dopravnej situácie v mieste konania sa koncertu aj služobné drony (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Štatistiky sú však alarmujúce. Sumy, ktoré sú z garančného fondu vyplácané, každoročne narastajú. Vozidiel bez PZP je na našich cestách jednoducho priveľa. Ako upozornil portál topspeed.sk, zatiaľ čo v krajinách ako Poľsko či Česko má byť podiel takýchto áut okolo 1-1,6 percenta, na Slovensku je to podľa expertov alarmujúcich deväť percent - presné číslo nie je známe, no odhady hovoria o viac ako o 300-tisíc vozidlách. V minulom roku u nás zapríčinili autá bez PZP až 2 216 škodových udalostí.

Dnes platí, že za auto bez PZP vám hrozí pokuta od 16,60 eura až 3 319 eur. Už od 1. augusta však nastáva zmena a pokuty sa budú pohybovať medzi 50 eur až 5 000 eur. Udeliť ju môžu priamo na mieste policajti, alebo okresné úrady. V praxi však doteraz platilo, že pokuty na hornej hranici sa nevyskytovali. Otázne je, či sa zmení aj toto a vodiči dostanú aj maximálnu, 5-tisícovú pokutu.

Viac o téme: VodičiPokuta PZPPovinné zmluvné poistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu