Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

AKTUÁLNE Ministerka zdravotníctva odvolala šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Michala Ďuriša. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

archívne video

Opozícia reaguje na tlačovú konferenciu Zuzany Dolinkovej k FN Trenčín (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou si vyžaduje jasné krízové riadenie organizácie, ktorá hospodári s rozpočtom na úrovni päť miliárd eur. Ide o najväčší objem zdrojov, ktoré je nevyhnutné efektívne alokovať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti," uviedla Dolinková. Verí, že tento krok bude smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. "Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár VšZP permanentne monitoruje personálnu i hospodársku kondíciu svojej najväčšej podriadenej organizácie," doplnila.

Zároveň Ďurišovi poďakovala za doterajšiu spoluprácu. Rezort dodal, že do času vymenovania tretieho člena predstavenstva VšZP budú v zmysle stanov po dobu maximálne troch mesiacov konať v mene VšZP jej zvyšní dvaja členovia predstavenstva. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal minulý týždeň správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Podľa úradu ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity. Rezort zdravotníctva tento krok označil za viac ako nevyhnutný. VšZP deklarovala, že bude vo veci plne súčinná. Ďuriš bol vedením štátnej poisťovne poverený od januára, do funkcie bol vymenovaný v apríli.

VšZP rešpektuje rozhodnutie rezortu zdravotníctva odvolať z postu Ďuriša

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) rešpektuje rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odvolať z postu riaditeľa poisťovne Michala Ďuriša. TASR o tom informovala hovorkyňa poisťovne Marianna Bublavá.

"Odvolávanie členov predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne je v súlade so stanovami VšZP plne v kompetencii Ministerstva zdravotníctva SR ako jediného akcionára VšZP. Rozhodnutie MZ SR rešpektujeme," uviedla. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP Michala Ďuriša. Poukázala pritom na nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktoré si podľa jej slov vyžaduje jasné krízové riadenie.

Verí, že tento krok bude smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Do času vymenovania tretieho člena predstavenstva budú v zmysle stanov konať v mene VšZP jeho zvyšní dvaja členovia. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal minulý týždeň správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Podľa úradu ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity. Rezort zdravotníctva tento krok označil za viac ako nevyhnutný. VšZP deklarovala, že bude vo veci plne súčinná. Ďuriš bol vedením štátnej poisťovne poverený od januára, do funkcie bol vymenovaný v apríli.

Viac o téme: VšZPMichal ĎurišZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu