Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Poľským horolezcom a uviaznutým turistom pomáhali horskí aj leteckí záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VYSOKÉ TATRY - Horskí aj leteckí záchranári v sobotu zasahovali pri troch stenových záchranných akciách vo Vysokých Tatrách. Pomoc potrebovali dvaja poľskí horolezci aj trojica uviaznutých turistov. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

"HZS prijala tiesňové volanie zo steny Kežmarského štítu, kde došlo k približne 20 metrov dlhému výpadku poľského horolezca zo steny," uviedla s tým, že muž utrpel poranenie nôh. Spolu s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou (VZZS) ho po evakuácii zo steny letecky transportovali do Starého Smokovca, kde pacienta odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci.

archívne video

Horskí a leteckí záchranári pomáhali 14-ročnému chlapcovi, chcel sám vystúpiť na Rysy (Zdroj: Horská záchranná služba)

Horskí záchranári spolu s VZZS pomáhali aj trojici turistov, ktorí nevedomky zišli z turisticky značeného chodníka vedúceho na Veľkú Svišťovku od Zeleného plesa a uviazli v exponovanom teréne. Postupne ich evakuovali k Chate pri Zelenom plese, odkiaľ pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

Pomoc zo steny Malého Ľadového štítu zas potreboval 52-ročný poľský horolezec, ktorý vypadol so skalným blokom a poranil si tak nohu. "Záchranár HZS bol k zranenému horolezcovi vysadený palubným navijakom," spresnila HZS s tým, že Poliaka po evakuácii letecky transportovali do nemocnice v Poprade.

Viac o téme: StenaHorolezecTuristiHZSVysoké TatryVZZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu