Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vandalizmus vo Vysokých Tatrách: Niekto si sprejom označuje vlastné turistické trasy na skalnaté štíty!

(Zdroj: Getty Images, TASR - Veronika Mihaliková)

VYSOKÉ TATRY - Vysoké Tatry opäť čelia neetickému a nelegálnemu správaniu. Na miestnych skalách vo sa v ostatných dňoch objavili žlté sprejové značky. Ich autor sa zrejme snaží vytvoriť si vlastnú trasu na vrchol, kde nevedie oficiálny turistický chodník, čo ohrozuje bezpečnosť a narúša prírodu.

archívne video

Tomáš Taraba o rozvoji Tatier (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

O incidente informovala televízia Markíza. Tento akt vandalizmu bol zaznamenaný v oblastiach, kde trasa nemá turistický, ale skôr horolezecký charakter, čo navyše predstavuje vážne riziko pre menej skúsených turistov, ktorí by sa na základe týchto značiek mohli pokúsiť o nebezpečný výstup.  Označovanie turistických trás v Tatranskom národnom parku (TANAP) je pritom výhradne v kompetencii Správy národného parku. Ich odborníci starostlivo plánujú a udržiavajú oficiálne turistické trasy s ohľadom na ochranu prírody a bezpečnosť návštevníkov.

„Označovanie skál chemickou farbou je barbarstvo," uviedol predseda Národnej asociácie horských vodcov Jozef Janiga. „Odkedy chodím po horách, som sa s takým niečím nestretol a podľa mňa je to prejav arogancie,“ povedal horský vodca UIAGM Michal Gerčák. Turisti si okrem toho vedia trasu značiť aj takzvanými mužíkmi, čo sú naskladané kamene a to je podľa Správy v poriadku.

Viac o téme: VandalizmusVysoké TatrySprej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu