Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pracovná skupina má k zdravotným predpisom rokovať po obdržaní podkladov WHO

Zuzana Dolinková
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pracovná skupina sa má k aktualizovaným medzinárodným zdravotným predpisom, od prijatia ktorých sa SR verbálne disasociovala, stretnúť po obdržaní podkladov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Vyplýva to z vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Pracovná skupina bude zasadať v prípade potreby - môže aj nemusí zasadať v mesiaci august. Podklady z WHO nám budú zaslané až po 12. auguste, následne budú zaslané všetkým účastníkom komisie na naštudovanie a až potom bude opätovne zvolané ďalšie stretnutie expertnej skupiny," uviedli z komunikačného oddelenia rezortu.

archívne video

Otvorenie zrekonštruovanej Kliniky detskej neurológie NÚDCH (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) už skôr avizovala, že expertná skupina by v auguste opäť mohla rokovať o balíku revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Od nich sa Slovenská republika na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne disasociovala, teda dištancovala.

Postoj SR kritizovali viaceré zdravotnícke a pacientske organizácie aj opozícia. Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

Viac o téme: ZdravieZdravotníctvoWHOMinisterstvo zdravotníctvaZuzana DolinkováPracovná skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu