Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Každá generácia musí prispieť k tomu, aby mohla žiť v demokracii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Každá generácia musí prispieť svojimi hodnotami, postojmi a činmi k tomu, aby mohla žiť a tvoriť v demokracii a slobode. Skonštatovalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR v súvislosti s nadchádzajúcim 80. výročím Slovenského národného povstania (SNP). Deti a mladí si z neho tiež podľa rezortu môžu zobrať, že za právo žiť v mieri a slobodne napĺňať svoje životy je niekedy treba bojovať.

"Byť hrdinom neznamená robiť ohromné skutky, ale porozumieť potrebám doby, v ktorej žijeme a podľa toho konať. Je zodpovednosťou každého občana, či je ochotný a schopný pridať sa svojím konaním k spoločnému dielu," doplnilo ministerstvo. Poukázalo aj na to, že obeta je prirodzená súčasť životov a bez nej nie je podľa neho možné nič pozitívne dosiahnuť v individuálnom živote a ani v spoločnosti.

archívne video

Slovenská demokracia potrebuje silné a nezávislé verejnoprávne médium, uviedol Šimečka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ako uviedlo, SNP bolo zápasom predkov proti okupácii, totalite a za slobodu. Dejepisné vzdelávanie má podľa ministerstva prispieť k tomu, aby žiaci porozumeli významu a princípom spoločenských a historických javov a procesov. "Medzi ne patrí aj schopnosť rozpoznať vplyv rôznych historických udalostí na každodenný život ľudí a porozumieť hodnotovému a etickému konaniu ľudí v dejinách," dodalo.

Viac o téme: VýročieGeneráciaDemokraciaMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu