Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Škandál na rezorte životného prostredia? Tarabov známy získal zákazky za stovky tisíc, minister kritiku odmieta

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Centrálny register zmlúv)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia SR chce zvýšiť svoj dohľad nad Správcom zálohového systému, ako aj kontrolu nad celým systémom. Na novele zákona, ktorú rezort predložil do skráteného medzirezortného pripomienkového konania ale namiesto odboru legislatívy ministerstva pracoval externý advokát Patrik Podhorský.

Hoci v minulosti externých dohodárov na ministerstve Tomáš Taraba kritizoval, pri analýze chystanej legislatívy si objednal externú spoločnosť. Zo zisteniami prišla televízia Markíza. „Ja si platím právnika, aby mi zanalyzoval situáciu, to je úplne normálna vec,“ reagoval Taraba. Podľa Centrálneho registra zmlúv zaplatilo ministerstvo za služby právnickej kancelárii advokáta Patrika Podhorského 90-tisíc eur. Predmetom činnosti má byť poskytovanie právnych služieb v súvislosti s realizáciou najmä geologických prác.

Markíza upozorňuje, že advokát Podhorský získal pre svoju kanceláriu v priebehu mesiacov máj až júl viacero zákaziek, výlučne v envirorezorte, v celkovom objeme takmer 600-tisíc eur bez DPH. „Vodohospodársky podnik, vodohospodárska výstavba dali súťaž, každý sa mohol prihlásiť,“ vysvetľuje Taraba, ktorý uviedol že Podhorského pozná približne tri až štyri roky. Ani ministerstvo, ani vodohospodársky podnik, ani vodohospodárska výstavba však nevysvetlili, o akú formu obstarávania malo ísť.

Škandál na rezorte životného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Centrálny register zmlúv)

„Snáď si nemyslíte, že budeme robiť s Budajovými právnikmi po tom, čo sme objavili, ako budajovci okrádali štát na kompe, na poistkách, na dohodároch. Na tlačovke sa budeme venovať aj týmto zmluvám a ukážeme, aké právne náklady sa v minulosti platili,“ napísal k tejto téme Taraba na sociálnej sieti v komentári.

Kiča podáva podnet

Environmentálny právnik a bývalý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michala Kiča (Demokrati) podal v tejto súvislosti podnet na prešetrenie a ministerstvo žiada o dokumenty, za akých podmienok bola vybraná práve Podhorského kancelária.

“Ide o advokátsku kanceláriu, ktorá nie je známa v oblasti poskytovania právnych služieb v oblasti životného prostredia alebo rozsiahlej sporovej agendy. Rámcovo mala predošlé roky  Podhorského kancelária obraty 200 až 300 tisíc eur a teraz, za dva mesiace sa skokovo uzatvárajú rámcové zmluvy za 600 tisíc eur a ďalšie a ďalšie zmluvy vo vyše 30 sporov v celkovej hodnote 841 miliónov eur,” uviedol Kiča a dodáva, že zrejme jedinou kvalifikáciou Patrika Podhorského sú blízke kamarátske a susedské vzťahy s ministrom.

„Moje informácie totiž hovoria, že k niektorým zmluvám prišiel Podhorský bez riadneho a potrebného procesu. Obraciam sa tiež na Úrad vládneho auditu a tiež na ministerstvo financií, pretože sa domnievam, že časť týchto služieb si objednáva ministerstvo nehospodárne a nevie preukázať jeho účelovosť,” hovorí Michal Kiča.

Nazmluvnenie advokátskej firmy na envirorezorte je podľa opozičného poslanca za hnutie Progresívne Slovensko Jána Hargaša dôkazom toho, že vláda myslí na svojich blízkych ľudí. Poukazuje pri tom na to, že právna kancelária patrí Tarabovmu susedovi z Modry. "Jeho firma mala v minulých rokoch priemerné tržby 300.000 eur, no len za dva a pol mesiaca s rezortom, ktorý vedie jeho známy, podpísala zmluvy za takmer 600.000 eur. Je tu veľké riziko konfliktu záujmov," skonštatoval Hargaš. Na susedský vzťah medzi advokátom a Tarabom poukázal aj opozičný poslanec za SaS Alojz Hlina.

Taraba kritiku odmieta 

Tomáš Taraba (nominant SNS) odmieta kritiku za to, že na rezorte zazmluvnil externú advokátsku firmu Podhorský & Partners. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že za doterajšie právne služby firme vyplatili 40.000 eur. Ministerstvo podľa Centrálneho registra zmlúv s ňou uzavrelo rámcové zmluvy za takmer 600.000 eur. Opozícia Tarabu kritizuje za uzavretie zmlúv a susedský vzťah s advokátom.

"Nebudem robiť s ľuďmi, ktorí tu boli zažratí desať, 12, 15 rokov. Nebudem podpisovať dokumenty, ktoré tu pripravujú kadejaké predĺžené ruky od Budaja a Kiču. Budem robiť s ľuďmi, ktorým verím, dôverujem," reagoval Taraba. Vysvetlil, že v rámci zazmluvnenia externého právnika oslovilo ministerstvo päť právnických kancelárií napriek tomu, že nemuselo. V právnych službách na ministerstve podľa Tarabu urobili zmeny, ktoré Slovensku ušetria milióny. Zároveň vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby riešil poistky a právne služby na ministerstvách.

Škandál na rezorte životného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 
Taraba na tlačovej konferencii poukázal aj na uzatváranie poistiek na ministerstve za minulej vlády. Situáciu riešil s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chce, aby sa k tomu z rezortov spravila analýza. Podmienkou SNS na podporu konsolidačného balíka je, aby sa situácia s poistkami na ministerstvách riešila.

Viac o téme: Ministerstvo životného prostrediaTomáš TarabaPatrik Podhorský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu