Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Alojz Hlina upozorňuje na pozmeňujúci návrh k novele zákona o vodách

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Alojz Hlina (SaS) upozorňuje na pozmeňujúci návrh k novele zákona o vodách. Mohlo by sa ním zaviesť, že pri vodných dielach, pod vodnými dielami a pozemkoch súvisiacich s ich užívaním, ktoré sú nevysporiadané, ich môže štát vyvlastniť. Informoval o tom na tlačovej konferencii s tým, že pozmeňujúci návrh predložil koaličný poslanec Rudolf Huliak (SNS).

Ide podľa Hlinu o veľmi zásadnú vec. Označil to za najväčšie znárodňovanie od roku 1948. "Obrana ministerstva bude v tom, že oni chcú dať do poriadku nevysporiadané pozemky, ktoré sú pod vodnými hladinami, tzn. pod priehradami, čo by nejakú logiku dávalo, ale pozor, nie je to tak. V tom návrhu zákona sa hovorí, že sú to aj pozemky, ktoré súvisia s užívaním vodných stavieb a ako vodné stavby na účely tejto vyvlastňovacej doložky definujú napríklad aj melioračné zariadenia," povedal poslanec. Poukázal pri tom na priehrady, regulované vodné toky či protipovodňové stavby.

archívne video

Reakcia strany SaS na mimoriadnu schôdzu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Národná rada (NR) SR posunula v júni do druhého čítania novelu vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia. Podľa nej by tepelné čerpadlá typu voda-voda mohli byť oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Cieľom je podľa rezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel.

Viac o téme: Alojz HlinaZákon o vodáchPozmeňujúci návrhVodné diela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu