Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb žiada zvolať odvetvovú tripartitu: Chce riešiť platy nezdravotníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) žiada zvolanie odvetvovej tripartity. Chce na nej riešiť otázku vyšších platov nezdravotníckych pracovníkov. Poukazuje na to, že Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) bude môcť k prípadnému zvýšeniu pristúpiť až v prípade dofinancovania sektora.

"Očakávame, že sociálno-demokratická vláda bude situáciu v rezorte zdravotníctva riešiť v súlade so svojim Programovým vyhlásením a že nebude svojím okresávaním zdrojov pre zdravotníkov, ale aj nezdravotníkov doslova vyháňať ľudí z nášho zdravotníctva do okolitých krajín, kde sú lepšie pracovné podmienky a aj lepšie odmeňovanie," skonštatoval predseda zväzu Anton Szalay.

Anton Szalay
Zobraziť galériu (2)
Anton Szalay  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Odborári požiadali o zvolanie odvetvovej tripartity ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Chcú, aby sa uskutočnila 9. septembra. "Na tripartitu žiadame predložiť aj požiadavky rezortu zdravotníctva do rozpočtu na rok 2025 a výsledky rokovaní na ministerstve financií," doplnil Szalay.

Otázku valorizácie platov nezdravotníkom o 13 percent riešili zástupcovia SOZ ZaSS a ANS na tohto týždňovom rokovaní. Odborári poukázali na to, že ANS ich požiadavku zatiaľ neakceptovala. "Dôvodom je podľa zástupcov ANS nedostatok financií v sektore zdravotníctva a povinnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) vypracovať ozdravný plán, keďže jej finančný schodok je na úrovni cca 160 miliónov eur. VšZP chce krátiť dohodnuté finančné objemy s nemocnicami, čo im neumožňuje zaviazať sa k zvyšovaniu platov," dodali.

Viac o téme: PlatyTripartitaSlovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu