Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov dôchodkov: Nezabudnite predložiť TOTO potvrdenie!

(Zdroj: Getty Images, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Niektorí poberatelia sirotského dôchodku musia začiatkom septembra predložiť potvrdenie o návšteve školy. Týka sa to študentov, ktorí prerušili alebo ukončili štúdium, prípadne študujú na školách silových rezortov či v zahraničí.

Túto povinnosť rovnako majú absolventi strednej školy, ktorí nastupujú na bakalárske štúdium, a tiež študenti pokračujúci v druhom stupni vysokoškolského vzdelania, ktorí mali v lete prerušenú výplatu sirotského dôchodku. V utorok na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

Väčšina študentov potvrdenie o návšteve školy nemusí SP predkladať. "Informáciu o tom, že naďalej pokračujú v štúdiu a sú zapísaní do ďalšieho ročníka, poskytne Sociálnej poisťovni Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR cez elektronický informačný systém," uviedol Kontúr.

archívne video

Sociálna poisťovňa predstavila 6 nových funkcionalít v elektronickom účte poistenca (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Doplnil, že výnimku tvoria študenti škôl, ktoré neposkytujú rezortu školstva túto informáciu. Ide najmä o školy patriace do pôsobnosti rezortov obrany a vnútra či zahraničné školy. Študentom, ktorí prerušili štúdium, sa vyplácanie sirotského dôchodku obnoví opäť až po začatí štúdia. Okrem potvrdenia o návšteve školy musia poisťovni predložiť aj žiadosť o pokračovanie vo výplate sirotského dôchodku.

Kontúr spresnil, že rovnakú povinnosť voči poisťovni majú aj absolventi stredných škôl, ktorí idú na bakalárske štúdium a končí sa im nárok na výplatu sirotského dôchodku 31. augusta 2024. Týka sa to tiež študentov pokračujúcich v druhom stupni vysokoškolského vzdelania, ktorí musia po začiatku štúdia predložiť SP žiadosť o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku aj s potvrdením o návšteve školy, ak ide o školu silových rezortov alebo v zahraničí.

"Len samotné rozhodnutie školy o prijatí na I. a II. stupeň vysokoškolského štúdia nie je dostatočným dokladom na uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku. Sociálna poisťovňa študentovi opäť začne sirotský dôchodok vyplácať až po doručení žiadosti s potvrdením školy a doplatí mu ho aj za obdobie júl a august 2024," uzavrel hovorca. SP ku koncu júla tohto roka vyplatila celkovo 17.202 sirotských dôchodkov s priemernou výškou 200,58 eura.
 

Viac o téme: Sociálna poisťovňaSirotský dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu