Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Exministerka kultúry Laššáková reaguje na aktuálne dianie: Tvrdý odkaz na sociálnej sieti! TIETO slová by ste nečakali

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Skončil šéf Slovenského národného divadla, odvolaná bola aj dlhoročná šéfka Slovenskej národnej galérie. Hovorí sa o tom, že postupne by mali skončiť aj ďalší. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová začala s veľkými čistkami. Tie sa stretli s výraznou vlnou nevôle, opozícia už na budúci týždeň ohlásila protesty. V takejto atmosfére sa rozhodla povedať svoje aj bývalá ministerka kultúry a poslankyňa za Hlas-SD Ľubica Laššáková.

Tlačová konferencia na pôde SNG k odvolaniu generálnej riaditeľky Alexandry Kusej (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Ak sa nevrátime ku kultivovaniu vzťahov a ich kultúrnosti, ak nezvládame a nerešpektujeme kompetencie a neuplatňujeme ich kultúrne v komunikácii – výsledkom je jatrenie vášní a ľudia v uliciach,“ odkázala exministerka. Spoločnosť je podľa nej už unavená týmto politickým zápasom, ktorý „rozdeľuje priateľov, rodiny a blízkych.“ Komu presne je odkaz adresovaný, neuviedla.

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) tento týždeň odvolala generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Kusú aj šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Odôvodňovala to okrem iného ich manažérskymi zlyhaniami. V oboch prípadoch im zaslala odvolacie dekréty. Bývalí štatutári zlyhania, ktoré sú uvádzané ako dôvody ich konca, odmietli. Podporu im vyjadrili viaceré inštitúcie. Odvolanie Drličku a Kusej kritizuje aj opozícia, ktorá už avizovala na utorok 13. augusta protest pod názvom „Stačilo!“

Okrem toho chcú zvolať tiež mimoriadnu schôdzu na odvolávanie Šimkovičovej v parlamente. Zbierajú podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Šimkovičovej vyčítajú okrem iného personálne zmeny v Slovenskej národnej galérii a v Slovenskom národnom divadle. Odvolávať chcú aj ministra spravodlivosti Borisa Suska. Susko podľa nich slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii.

Viac o téme: OpozíciaSNDSNGMartina ŠimkovičováĽubica LaššákováMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu