Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Parlament rozhodne o oslobodení šéfa Národného bezpečnostného úradu od mlčanlivosti

NRSR
NRSR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR by mala rozhodovať o oslobodení od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR. O pozbavenie mlčanlivosti žiada Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

Žiadosť má najprv do 9. septembra prerokovať parlamentný výbor na kontrolu činnosti NBÚ. Následne by mala o nej rozhodovať NR SR. V žiadosti sa policajti odvolávajú na trestné oznámenie, ktoré Konečný podal v máji. Vyplýva z neho podozrenie z viacerých trestných činov vrátane zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, ako aj krivého obvinenia.

archívne video

NAKA od skorého rána zasahuje na viacerých miestach, aj v NBÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ÚIS žiada o oslobodenie od mlčanlivosti na potreby výsluchov šéfa NBÚ. Vyjadriť sa má k všetkým skutočnostiam, s ktorými sa oboznámil v súvislosti s jeho funkciou a ktoré priamo súvisia s jeho trestným stíhaním v rámci kauzy Rozuzlenie.

V marci Generálna prokuratúra SR zrušila Konečnému obvinenie v kauze Rozuzlenie postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Dôvodom bolo zistené porušenie zákona. Pôvodne čelil šéf NBÚ od augusta 2023 obvineniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Viac o téme: ŽiadosťMlčanlivosťNBÚNRSRRoman KonečnýÚIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu