Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Už si priplatíme! Pri jazerách v TOMTO okrese zaviedli platené parkovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÝ STUDENEC - Pre veľký nápor návštevníkov vyhľadávajúcich miestne tajchy sa v Banskom Studenci v okrese Banská Štiavnica rozhodli tento rok vytvoriť na obecných pozemkoch platené parkovanie.

Starosta Pavol Santoris uviedol, že vytvorili na obecných pozemkoch dve takéto plochy s kapacitou približne 30 miest. Poplatok tri eurá za deň môžu návštevníci zaplatiť prostredníctvom QR kódu. "Zatiaľ som milo prekvapený, že sa to ujalo. Keď má niekto starší mobil a nevie zaplatiť, tak sa nám hlási, že ako môže zaplatiť," poznamenal Santoris.

archínve video

Pri čistení jazera Štrkovec magnet vytiahol prevažne stavebný materiál (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Situácia s parkovaním sa tak podľa jeho slov aktuálne v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi v obci zlepšila. "V dedine má otvorenú krčmu súkromník, ktorý má aj odstavnú plochu s asi 70 miestami. Ten nám stiahol autá z dediny, ktoré predtým parkovali hocikde pred bránami domácich," poznamenal starosta.

Prostriedky, ktoré obec vyzbiera z parkovania, chcú podľa jeho slov použiť na vývoz odpadkov, ktorých je v súvislosti s vysokou návštevnosťou kolpašských tajchov veľa. Samospráve tiež pomôžu pri kúpe nových zberných nádob. "Tiež musíme vytvoriť nové zberné miesto na odpadkové koše, lebo to, ktoré momentálne máme, je na súkromnom pozemku," dodal starosta.

Na miestne jazerá chodí podľa starostu čoraz viac ľudí. Domáci ich pre preplnenosť zvyknú využívať málo, zvyčajne až v podvečerných hodinách. Kúpanie v nich láka návštevníkov z okolia, ale aj vzdialenejších miest, brehy sú v prípade slnečného počasia plné nielen cez víkendy, ale aj počas pracovných dní.

Viac o téme: ParkovanieJazeroBanská Štiavnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu