Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šimkovičová vymenovala nových členov rady STVR: Výberovým konaním prešiel aj Lukáš Machala

Martina Šimkovičová a Lukáš Machala
Martina Šimkovičová a Lukáš Machala (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Jarmila Mikušová a Lukáš Machala sa stali prvými členmi rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Vymenovala ich ministerka kultúry Martina Šimkovičová podľa odporúčania výberovej komisie. Zvyšných piatich členov zvolia poslanci Národnej rady na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. 

archívne video

Zákon o STVR má posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie, tvrdí Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Lukáš Machala zároveň pôsobí aj ako generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry a jeho meno sa zvažovalo aj v súvislosti s vedením projektu mediálnej výchovy, ktorý vzniká na pôde rezortu kultúry. Do povedomia verejnosti sa dostal najmä svojimi kontroverznými vyjadreniami o plochej zemi.

Výberové konanie na členov rady STVR sa uskutočnilo minulý týždeň. Nevyhnutným kvalifikačným predpokladom pre uchádzačov bola minimálne desaťročná preukázateľná prax v oblasti médií a audiovízie, ekonómie, práva alebo informačných technológií, rovnako tiež politická neutralita. Od kandidátov sa tiež vyžadovala bezúhonnosť, spôsobilosť na právne úkony, vysokoškolské vzdelanie II. stupňa i znalosť štátneho jazyka. Výberovú komisiu určila ministerka kultúry Slovenskej republiky.

Nové kreovanie rady STVR súvisí s účinnosťou zákona, ktorým sa 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. „Päťčlenná komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa osobného pohovoru,“ uviedol rezort kultúry. Štvrtého člena nominoval minister financií.

Rada STVR bude mať celkovo deväť členov a bude mať kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

Nominácia Krošláka a Machalu do Rady STVR je absolútne nevhodná, uviedla SaS

Vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) je neakceptovateľné a zníži dôveryhodnosť verejnoprávneho média. Tvrdí to strana SaS, ktorá reaguje na informáciu o vymenovaných členoch orgánu dohľadu telerozhlasu.

Liberáli špeciálne poukazujú na menovanie generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry (MK) SR Lukáša Machalu a bývalého hovorcu Vladimíra Mečiara Jozefa Krošláka. Ich nomináciu považujú za absolútne nevhodnú. "Zaručene to bude viesť k zníženiu dôveryhodnosti celej inštitúcie. Vyzývame preto vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili," vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling. Je presvedčený, že práve pri takýchto nomináciách sa ešte viac zvýrazňuje absencia verejného vypočutia kandidátov.

Vládna koalícia si na miesta v Rade STVR dosadila svojich ľudí, tvrdí Progresívne Slovensko

Vládna koalícia si nahrubo zmenila zákon, aby si na nové teplé miestečka mohla dosadiť svojich ľudí. V súvislosti s menovaním členov Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) to uviedla podpredsedníčka PS Zora Jaurová. Pozastavuje sa pri nomináciách Jozefa Krošláka a generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry (MK) SR Lukáša Machalu. "Tak už poznáme tých 'nespochybniteľných odborníkov', ktorých v Rade STVR sľuboval poslanec Roman Michelko. Mečiarov bývalý hovorca a konšpirátor sú všetko, len nie odborníci," zdôraznila Jaurová. Podľa nej aj tento postup dokazuje, že členovia vládnej koalície "slúžia iba sebe a svojim ľuďom".

 

Vymenovaním Machalu si SNS definitívne zoštátnila STVR, tvrdí KDH

Pôvodne verejnoprávna inštitúcia sa stáva bábkou v rukách ministerstva kultúry a vládnej moci. Predstavitelia KDH to konštatujú v reakcii na vymenovanie členov Rady STVR, osobitne pri nominácii generálneho tajomníka služobného úradu rezortu kultúry Lukáša Machalu.

"Už paragrafové znenie zákona, ktoré odstránilo konflikt záujmov pre vysokých predstaviteľov ministerstiev, naznačovalo, že snaha dosadiť si do vedenia STVR svojich ľudí sa stane skutočnosťou," poznamenal poslanec KDH a člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko.

KDH zároveň vyzvalo ostatných predstaviteľov vládnej koalície, aby zastavili svojvôľu SNS v bezbrehom presadzovaní politickej moci. "Z média verejnej služby sa stáva politicky kontrolovaná inštitúcia, v ktorej orgáne bude figurovať druhý najvyšší predstaviteľ ministerstva kultúry," upozornil Hajko.

Poukázal tiež na to, že kroky ministerstva a personálne nominácie do Rady STVR odporujú záväzkom o zabezpečení nezávislého fungovania verejnoprávnych médií, vyplývajúcim z Európskeho aktu o slobode médií. "Budeme hľadať všetky dostupné možnosti a prostriedky, ako ešte tomuto spolitizovaniu verejnoprávneho média zabrániť," dodal Hajko.

Zloženie novej Rady STVR prináša návrat do minulosti, hovorí Hnutie Slovensko

Zloženie novej Rady STVR prináša návrat do minulosti v kombinácii s dezorientáciou. Opozičné hnutie Slovensko to uviedlo v reakcii na vymenovanie členov Rady STVR.

"Konšpiračný úradník Lukáš Machala, ktorý verí, že Zem je plochá, dostal funkciu v štátnej televízii. Lukáš Machala ako nový člen rady štátnej televízie bude teraz dohliadať na ideologickú bezchybnosť jej programovej skladby a relácií," povedala členka hnutia a bývalá ministerka kultúry Natália Milanová. Zároveň skritizovala aj vymenovanie ďalších troch členov.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováLukáš Machala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu