Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Ministerka opäť pod paľbou! Po odvolaní riaditeľa SND vznikla nová PETÍCIA: Drlička prezradil detaily výpovede

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička bol k utorku odvolaný zo svojej funkcie. Ako informoval rezort kultúry, dôvodmi sú závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Drlička reagoval na svoje odvolanie ako logické vyústenie neochoty vedenia rezortu kultúry o spoluprácu a dialóg. Len pár hodín po Drličkovom odvolaní vznikla petícia s názvom Na obranu kultúry za odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry.

archívne video

ROZHOVOR Ministerka Šimkovičová: Od exšéfa RTVS Machaja som žiadala externé zmluvy, doteraz ich nemám (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rozhodnutie o odvolaní mal dostať Drlička v utorok ráno. "V skorých ranných hodinách ho v jeho domácnosti navštívila ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania," uviedla PR manažérka SND Jana Alexová s tým, že nie je známe, kto bude dočasne poverený generálny riaditeľ SND.

Matej Drlička
Zobraziť galériu (7)
Matej Drlička  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Drlička upozornil, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemala záujem sa s ním stretnúť, ani diskutovať o SND. "Ministerstvo naopak v poslednom období namiesto dialógu vypúšťalo tlačové správy, ktorými vytváralo dojem o znepokojujúcom dianí v SND, pričom zverejňovalo klamstvá," poznamenal. Mieni, že kroky ministerky i generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu sú namierené proti slobode kultúry, preto sa týkajú nielen SND, ale aj ďalších národných kultúrnych inštitúcií ako Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum či súčasná STVR. "Šimkovičová a Machala je deštruktívna dvojica, ktorá sa snaží zlikvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre," vyhlásil Drlička.

Upozorňuje pritom, že v ohrození už nie je len kultúra, ale aj celá spoločnosť. Preto vyzýva na silnú reakciu verejnosti, no i politikov, vrátane koaličných. "Aby zastavili šialené besnenie tejto dvojice, ktoré už ubližuje celej krajine," dodal.

Vznikla petícia Na obranu kultúry

A reakcie na seba nenechali dlho čakať. Niekoľko hodín po tom, ako odvolali Drličku z funkcie, prišli známe osobnosti - výtvarník Martin Šútovec, herečka Zuzana Fialová, spisovateľ Michal Hvorecký a herec Richard Stanke - s petíciou Na obranu kultúry. Žiadajú v nej o okamžité odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry SR. Ministerka podľa nich vedie otvorenú vojnu nielen voči svojim kritikom, ale aj proti odborníkom, ktorí robia svoju prácu ako najlepšie vedia. Pod petíciu sa už podpísalo viac ako 55-tisíc ľudí a podpisy stále pribúdajú.

Ministerka opäť pod paľbou!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Ministerkina minimálna znalosť rezortu a politické ovládnutie verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru smeruje k tomu, že ich činnosť bude ochromená. Vážne je ohrozená aj obnova a ochrana kultúrnych pamiatok. Personálne čistky a neskrývaný odpor voči transparentným výberovým konaniam sa začínajú negatívne podpisovať na činnosti organizácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry," píšu v petícii signatári a dodávajú, že za takmer rok vo funkcii nedokázala ponúknuť nič iné ako deštrukciu zvereného rezortu. "Personálne čistky a neskrývaný odpor voči transparentným výberovým konaniam sa začínajú negatívne podpisovať na činnosti organizácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry," uvádzajú autori petície.

Prechádzajúca petícia na odstúpenie ministerky kultúry, pod ktorú sa podpísalo takmer 190-tisíc ľudí, je opäť na polícii. Ministerstvo kultúry podalo sťažnosť proti uzneseniu, ktorým prokuratúra odmietla trestné oznámenie rezortu ako nedôvodné. Prípad vrátila poverenému vyšetrovateľovi.

Vedenie SNG a SNM vyjadrilo podporu Matejovi Drličkovi, vyzdvihlo jeho prácu

Vedenie Slovenskej národnej galérie (SNG) a Slovenského národného múzea (SNM) vyjadrilo podporu už bývalému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla (SND) Matejovi Drličkovi. Vyzdvihlo jeho doterajšiu prácu. "Matej Drlička rozumie, že byť národnou inštitúciou je viac, než iba pripraviť program - je to aj atmosféra profesionality, otvorenosti a vľúdnosti," uviedla SNG na sociálnej sieti. Vyslovila tiež nádej, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) rozhodnutie zmení. "Bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto," doplnila SNG.

Ministerka opäť pod paľbou!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/SNG – Slovenská národná galéria)

Generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa odvolanie nemilo prekvapilo. "V mene svojom a myslím, že môžem povedať, že aj v mene mojich kolegýň a kolegov z múzea ďakujem Matejovi Drličkovi za ľudskú, korektnú a profesionálnu spoluprácu," poznamenal.

Dôvodmi odvolania Drličku sú pochybenia a strata dôvery, tvrdí rezort kultúry

Ministerstvo kultúry uviedlo, že dôvodmi jeho odvolania sú závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky kultúry Šimkovičovej. Pripomenula, že vedenie ministerstva viackrát vyjadrilo nespokojnosť s Drličkovými manažérskymi postupmi pri vedení a riadení. Vyčíta mu aj politický aktivizmus pri výkone funkcie, pripomína v tejto súvislosti jeho vyjadrenia voči politikom, ktoré boli dôvodom Drličkovho odvolania z postu už v roku 2022.

Martina Šimkovičová, vpravo Lukáš Machala
Zobraziť galériu (7)
Martina Šimkovičová, vpravo Lukáš Machala  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ministerstvo kultúry citlivo vníma sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery Slovenského národného divadla, ktoré sa týkali šikany a nekompetentného vedenia Opery SND," uviedla Bačinská. Upozornila, že na rozdiel od situácie v baletnej zložke SND, kde sa pokúšal o mediáciu medzi členmi súboru a riaditeľkou Ninou Polákovou, opakované sťažnosti členov operného zboru ignoroval. Svojím postupom mal tak Drlička pred špičkovými slovenskými opernými spevákmi uprednostniť zahraničných umelcov, ktorých získal prostredníctvom spolupráce s medzinárodnou agentúrou.

Drličkovi vyčíta vedenie rezortu aj incident, pri ktorom počas predstavenia na Medzinárodný deň detí spadol na pódium veľký krištáľový luster. "Táto udalosť nielenže ohrozila bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale vážne poškodila imidž SND," uviedla hovorkyňa ministerstva. Pripomenula aj záležitosť s nájmom pre Umelecko-dekoračné dielne, pri zabezpečení ktorého mal Drlička rozhodnúť svojvoľne, bez ohľadu na názor a obavy zamestnancov z nevyhovujúcich priestorov, nemal reflektovať ani na pripomienky ministerstva. Rezort v tejto záležitosti tiež namieta ekonomickú stránku nájmu, ktorú považuje za nevýhodnú a poukazuje na porušenie predpisov, keďže zmluvu na nájom podpisoval Drlička bez súhlasu ministerky. K pochybeniam a porušeniu interných prepisov zo strany odvolaného riaditeľa radí MK aj postup pri odvolaní riaditeľky baletu SND Niny Polákovej.

Reaguje aj KDH

KDH vníma odvolanie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku ako súčasť mocenských čistiek, ktoré vládna koalícia realizuje už od svojho nástupu a ktorými si chce dosadiť do štátnej a verejnej správy svojich ľudí. "Po mocenskom ovládnutí umeleckých a kultúrnych inštitúcií prostredníctvom účelovej zmeny zákonov (zrušenie RTVS, obsadenie Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu), ministerstvo kultúry na čele s Martinou Šimkovičovou pokračuje aj v mocenskom ovládnutí inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva," dodáva.

KDH nevníma ako náhodu, že dnešnému odvolaniu generálneho riaditeľa SND predchádzalo mediálne pranierovanie a poukazovanie na jeho údajné pochybenia. "Išlo o premyslený scenár, ktorý zrejme čaká aj ďalšie erbové inštitúcie, ako napr. Slovenská národná galéria či Slovenské národné múzeum, ktoré vedú - pre súčasnú vládu názorovo neprijateľní - štatutári," dodáva. A čakať sa nemuselo dlho. Ministerka v stredu odvolala generálnu riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

Rozhodnutie o odvolaní Drličku otriasa aj českou kultúrou

Na rozhodnutie odvolať Drličku z postu riaditeľa SND reagovali aj české osobnosti. Česká herečka Jana Plodková na sociálnej sieti označila spôsob odvolania za trápny, keďže ministerka Šimkovičová poslala do Drličkovho bytu úradníčku s dvoma členmi ochranky, aby mu odovzdali výpoveď "z dosť pofidérnych dôvodov". Zdieľala zároveň petíciu Na ochranu kultúry. Česká herečka Denisa Nesvačilová sa pýta, kam sa Slovensko vracia.

Ministerka opäť pod paľbou!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Instagram/janaplodkova, denisanesvacilova)

 

Viac o téme: OdvolaniePetíciaMartina ŠimkovičováSlovenské národné divadloMatej Drlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu