Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Slovenská lesnícka komora upozorňuje na mimoriadne vážnu situáciu v slovenských lesoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská lesnícka komora (SLK) upozorňuje na mimoriadne vážnu situáciu v lesoch na Horehroní, Orave, Muránskej planine, v Nízkych a Vysokých Tatrách a ďalších oblastiach Slovenska. Tieto územia ukazujú systémové zlyhanie riadenia a starostlivosti o lesné porasty. Vyzýva preto Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a ministerstvo pôdohospodárstva na urýchlené zintenzívnenie prác na likvidácii existujúcich kalamít.

V spoločnosti prestávajú podľa predsedu SLK Igora Viszlaia platiť základné princípy starostlivosti o lesy a vykonávanie ochrany lesov. "Nevážime si zdravé zelené lesy! Pod rúškom ochrany prírody nechávame odumierať rozsiahle komplexy lesov, dokonca aj v horských a vysokohorských lokalitách, ktoré sú so svojou predispozíciou veľmi zraniteľné," podotkol.

archívne video

Lesníci a ochranári hľadali odpoveď na otázku, ako sa správne starať o lesy (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Rozhodnutia orgánov ochrany prírody považuje za šablónovité. Tvrdí, že nezohľadňujú súvislosti vo vzťahu zelený les, voda, pôda, klíma, geologické podložie, sklon, bionómia škodcov a riziko ich premnoženia. "Na Slovensku vytvárame model ochrany prírody, ktorý v konečnom dôsledku likviduje naše najcennejšie prírodné dedičstvo. Príroda nám potom vystavuje veľmi drahé účty za rozhodovanie úradníkov od zeleného stola," skonštatoval Viszlai.

Potrebujeme odbornosť

Ak má byť Slovensko úspešné v spracovávaní kalamít, potrebuje odbornosť, rýchlosť a dôslednosť pri vykonávaní opatrení ochrany lesa. Podcenením niektorej z týchto zásad vznikajú podľa lesníckej komory veľké ekologické škody v prírodnom prostredí a obrovské ekonomické a ekologické škody z dôvodu znehodnocovania dreva, lesného ekosystému a aj na vodnom režime krajiny. SLK preto vyzýva ministerstvo pôdohospodárstva a envirorezort na úpravu legislatívy, ktorá zjednoduší procesy súvisiace s nahlasovaním a evidenciou kalamity. Odporúča výrazne skrátiť čakacie lehoty na vyjadrenia k povoleniu spracovávania kalamity.

MŽP by malo ďalej zrušiť usmernenie generálnej riaditeľky Sekcie ochrany prírody, biodiverzity a krajiny z mája 2020 k postupu v konaniach pri obmedzení, zákaze alebo určení podmienok vykonávania lesohospodárskych činností. Taktiež by malo urýchlene vypracovať programy starostlivosti o chránené územia, ktorých obsahom bude vopred odsúhlasený manažment vo vzťahu ku kalamitám. SLK vyzýva envirorezort aj na možnosť uplatňovania výnimiek pri mimoriadnych situáciách v bezzásahovom území po vzore okolitých štátov.

Pokračuje, že MŽP by malo vyhodnotiť doterajšie dosahy bezzásahových území na okolité územia, ako je šírenie kalamity z bezzásahu do okolia či ekologické dosahy odumretých porastov v krajine - erózie, zosuvy, vplyv na vodný režim, klímu. Následne by malo nasmerovať výzvy a projekty na tieto témy a poučiť sa z dôsledkov, tvrdí lesnícka komora. Envirorezort by mal podľa nej prehodnotiť výmery bezzásahových území. SLK apeluje aj na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, aby zjednodušilo verejné obstarávania pri výbere dodávateľov lesníckych činností v procese spracovávania kalamít a obnovy kalamitných plôch.

Viac o téme: PomocLesyKalamityMinisterstvo životného prostrediaSlovenská lesnícka komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu