Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNE Masívny útok na rýchlovlaky v Francúzsku! Podpaľačstvo tesne pred olympiádou

Francúzsku železničnú dopravu ochromila sabotáž. Zobraziť galériu (6)
Francúzsku železničnú dopravu ochromila sabotáž. (Zdroj: TASR/AP Photo/Yasin Dar)

PARÍŽ - Krátko pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži železničná spoločnosť SNCF ohlásila „masívny útok“ na sieť francúzskych rýchlovlakov. SNCF označila incident za „vandalský čin“. Ako uvádza denník Le Monde, údajne došlo k niekoľkým podpaľačským útokom.

Sabotáž na francúzskej železnici ovplyvní najmenej 800 000 cestujúcich, z toho 250 000 v regióne Île-de-France, uviedlo na dopoludňajšej tlačovej konferencii vedenie SNCF. Koordinovaný útok na káble signalizácie prišiel ráno o 4.00 h. Na náprave škôd začali železničiari pracovať hneď v noci, vecou sa zaoberajú aj kriminalisti.

MIMORIADNE Masívny útok na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yasin Dar)

Mnohé železničné spojenia s vysokorýchlostnými vlakmi TGV vo Francúzsku by museli byť zrušené, uviedla SNCF v piatok pre tlačovú agentúru AFP. Ovplyvnené sú trasy medzi olympijským mestom Paríž a západom, juhom a východom. Ďalší útok na juhovýchodné spojenie bol zmarený, napísal Le Monde. Obmedzenia začali okolo 5:15 hod.

Železničná spoločnosť uviedla, že „očakáva sa, že situácia bude pokračovať aspoň cez víkend, kým sa budú vykonávať opravy“. Očakáva sa, že doprava sa vráti do normálu až v pondelok.

Osoba blízka prípadu hovorila o „sabotáži“. Zasiahnuté boli trasy na severe a východe krajiny, ako aj na pobreží Atlantiku. Železničná trať na juhovýchode krajiny nebola podľa SNCF „zmarená“.

MIMORIADNE Masívny útok na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yasin Dar)

Útočníci poškodili infraštruktúru v piatich starostlivo vybraných uzloch kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch najprv prerezali a potom zapálili káblové zväzky, ktoré ovládajú okrem iného vlakovú signalizáciu, uviedlo vedenie SNCF na tlačovej konferencii.

Konkrétne, LGV Nord bolo cieľom prestrihnutia a zapálenia káblov, ako aj ďalších sabotáží v blízkosti Arras v Croisille v Pas-de-Calais. Požiar vypukol na LGV Atlantique medzi Parížom a Tours na stanici 17 v Courtalain a na LGV Est došlo k sabotáži za použitia rovnakého prístupu. Dve škody boli zistené medzi stanicou TGV v Meuse a obcou Lamorville a medzi tou istou obcou a Pagny-sur-Moselle.

Vysokorýchlostná juhovýchodná trať vo Vergigny bola tiež terčom sabotážnych pokusov, ktorým sa však podarilo zabrániť.

Francúzsky minister dopravy Patrice Vergriete na X napísal: "Dôrazne odsudzujem tieto kriminálne činy, ktoré ohrozia sviatky mnohých Francúzov. Veľká vďaka patrí tímom SNCF, ktorí robia všetko pre to, aby čo najrýchlejšie obnovili dopravu."

Odstupujúca ministerka športu Amélie Oudéa-Castéra odsúdila „najdôraznejším možným spôsobom“ tieto zlomyseľné činy pre BFM-TV . "Budeme posudzovať dopady na dnešok, pre cestujúcich, pre športovcov na tento víkend, bezproblémovú prepravu všetkých delegácií ," vyhlásila. "Hrať proti hrám znamená hrať proti Francúzsku, znamená hrať proti svojmu táboru, znamená hrať proti svojej krajine. "

Vyšetrovania veci sa ujal Národný úrad pre boj s organizovaným zločinom (Junalco). Páchateľom za poškodenie majetku významného pre chod štátu, zničenie systémov automatizovaného spracovania dát a sprisahania za účelom spáchania týchto trestných činov hrozí až 20 rokov za mrežami a pokuta 150.000 eur.

Chaos v Paríži?

Pár hodín pred začiatkom otváracieho ceremoniálu olympijských hier informuje, že v metropolitnej oblasti Paríža bude veľmi ťažká doprava. Od 10:00 policajné riaditeľstvo „dôrazne neodporúča používať“ auto.

Oznamuje, že v hlavnom meste, na cestnom okruhu a na diaľniciach sa budú očakávať ťažkosti, keď sa budeme blížiť k Parížu.

MIMORIADNE Masívny útok na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Baker)

Meškania cez víkend

V súčasnosti nie sú známe žiadne informácie o súvislosti s otvorením olympijských hier, informuje Le Monde. 

Spoločnosť očakáva „meškanie 30 minút až 1 hodinu a 10 minút“ na TGV, Intercités a Ouigo.

Spoločnosť vyzvala cestujúcich, aby odložili svoje cesty a neprichádzali na železničné stanice. Olympijské hry majú začať večer veľkolepou slávnosťou na Seine v Paríži. Zúčastňuje sa ho takmer 70 000 športovcov a 300 000 divákov.

Napätá situácia

Situácia je najnapätejšia na stanici Montparnasse, odkiaľ vychádzajú rýchlovlaky TGV. Stanica okolo 11:00 oznámila, že najmenej do 13:00 zo stanice žiadne vlaky neodídu. Všetkým cestujúcim, ktorí prídu o svoje spoje, sľúbila železnica preplatiť 100 percent ceny lístka. Šéfka regiónu Île-de-France Valéria Pécresseová požiadala cestujúcich, aby pokiaľ možno svoje cesty odložili a na stanicu nechodili. Stanica BFM TV informovala o viac ako dvojhodinových oneskoreniach vlakov a "exodu na autobusovú stanicu", kde ľudia hľadajú náhradné riešenie svojich ciest.

Útoky na francúzsku železnicu ovplyvnili aj vlaky z Paríža do Londýna, ktoré obvykle jazdia cez Lille a ďalej tunelom pod Lamanšským prielivom. Kvôli uzávere do Lille naberajú vlaky do Británie oneskorenie teraz zhruba hodinu a pol, niektoré spoje boli bez náhrady zrušené, uviedol dopravca Eurostar.

Vyjadrenie francúzskeho premiéra

Infraštruktúra francúzskeho železničného dopravcu SNCF sa stala terčom plánovanej a koordinovanej sabotáže, napísal dnes na sociálnej sieti X francúzsky premiér Gabriel Attal. Jej dôsledky sú podľa neho rozsiahle a závažné.

Podľa Attala útoky mierili na tri hlavné trate do Paríža a ich cieľom bolo "zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť".

Attal uistil, že francúzske spravodajské služby a vyšetrovatelia pracujú na tom, aby vypátrali a potrestali páchateľa. Poďakoval hasičom, ktorí zasahovali na zasiahnutých miestach, aj zamestnancom SNCF pracujúcim na obnove železničnej siete.

Viac o téme: útok FrancúzskoTGVRýchlovlaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu