Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Čarokrásny ostrov je hotovým rajom na zemi: Naraz sa doň dostane len 400 turistov! Dôvod vás prekvapí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

NOVÝ JUŽNÝ WALES - V posledných rokoch sa čoraz viac hovorí o obmedzovaní cestovného ruchu. Vlády po celom svete hľadajú spôsoby, ako odradiť zástupy turistov a zachovať kvalitu života miestnych obyvateľov. Podobne je to aj s ostrovom Lord Howe Island, na ktorý môže zavítať iba veľmi obmedzený počet návštevníkov.

Zavítať na ostrov Lord Howe Island môžete iba vtedy, keď máte naozaj veľké šťastie a patríte medzi 400 osôb, ktorí na to majú povolený vstup. „Čím dlhšie sa nám ho podarí udržať v takomto jedinečnom stave, tým originálnejší budeme vo svete,“ uviedol obyvateľ ostrova Anthony Riddle pre CNN. Táto destinácia sa nachádza takmer 600 kilometrov od východného pobrežia austrálskej pevniny. Má približne 380 obyvateľov, ktorí si svoj domov vážia a zachovávajú tak, ako to po celé generácie robili ich predkovia.

Cestovný ruch sa po prvý raz rozbehol v roku 1947, ale už koncom 70. rokov 20. storočia si miestni uvedomovali, že je potrebné chrániť jedinečný ekosystém tejto lokality. Vďaka tomuto úsiliu bol Lord Howe v roku 1982 uznaný za svetové dedičstvo UNESCO. Vtedy sa predstavitelia ostrova rozhodli obmedziť cestovný ruch a tohto rozhodnutia sa držia dodnes.

A zdá sa, že sa to podarilo

Na ostrove majú aj dnes bohaté zastúpenie vzácne rastliny a živočíchy. Niektoré z nich sa nenachádzajú nikde inde na svete a spolu s oceánskymi vodami obklopujú pevninský masív dlhý zhruba 11 kilometrov. Podľa organizácie Lord Howe Environmental Tours pokrýva viac ako 85 percent ostrova pôvodný les. Chránených je 70 percent z tejto plochy, preto je zakázaná akákoľvek výstavba. Intenzívne úsilie miestnych obyvateľov a uvedomelých turistov však nemusí stačiť. Aj prírodné krásy a jedinečnosti Lord Howe môžu byť ohrozené v dôsledku klimatických zmien, odumierania dažďového pralesa a bielenia koralov, ktoré zabíja útesy.

Čarokrásny ostrov je hotovým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Obyvatelia ostrova sa však stále nevzdávajú ekologického spôsobu života a turisti si si aktuálne môžu rezervovať pobyty až na rok 2026. Chodia sem plávať cez koralové útesy, vychutnávajú si nedotknuté pláže, prechádzajú sa po lese a zúčastňujú sa na miestnych programoch zameraných na ochranu prírody. Dean Hiscox, ktorý organizuje zájazdy, poznamenal, že obyvateľov a návštevníkov ostrova spája spoločná túžba zabezpečiť, aby bola príroda prvoradá. „Rodiny, ktoré tu žijú už päť, šesť, sedem generácií, si vždy uvedomovali, aký výnimočný je ich životný štýl,“ uviedol prírodovedec a fotograf Ian Hutton, ktorý tu žije od roku 1980. „Je tu silný generačný pocit ochrany ich ostrova,“ dodal.

Viac o téme: TuristiCestovanie Lord Howe Island
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu