Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Progresívne Slovensko kritizuje krátenie opatrovateľského príspevku: Ministerstvo obvinenia odmieta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) kritizuje krátenie opatrovateľského príspevku z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré nadobudlo účinnosť 1. júla 2024. Rezort práce reagoval, že zákon nepochádza od súčasného vedenia, keďže bol schválený ešte v roku 2022. Ide podľa neho len o dočasné obdobie, ministerstvo totiž pripravuje reformu na zmenu financovania sociálnych služieb, ktorá by mala platiť od januára 2026.

"Spomínané zmeny priniesol zákon z dielne bývalej vládnej koalície, ktorý bol schválený ešte v roku 2022, ale niektoré jeho ustanovenia vrátane nových pravidiel krátenia opatrovateľských príspevkov nadobudli účinnosť až 1. 7. 2024," uviedlo MPSVR.

archívne video

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k zmene zákona o RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Krátenie opatrovateľského príspevku pre osoby v dôchodkovom veku kritizovala poslankyňa Národnej rady SR Simona Petrík (PS). "Ide o prípady, keď dôchodok opatrovaného prevyšuje dvojnásobok životného minima, čo je v súčasnosti ani nie 548 eur. O túto sumu bude nižší opatrovateľský príspevok," priblížila. Doplnila, že minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) ignoruje túto ohrozenú skupinu ľudí a opatrovateľov posiela privyrobiť si. Toto tvrdenie však nie je podľa MPSVR pravdivé.

Aj opatrovatelia v dôchodkovom veku majú nárok na plný príspevok

Súčasné vedenie rezortu práce spresnilo, že zákon mal podľa predkladateľov zrovnoprávniť všetkých poberateľov opatrovateľských príspevkov, a to tak, že už aj opatrovatelia v dôchodkovom veku majú nárok na plný opatrovateľský príspevok. Zároveň sa však jeho výška posudzuje v závislosti od príjmu odkázanej osoby, čo doteraz platilo len v prípade opatrovateľov v produktívnom veku.

MPSVR upozornilo, že ide len o dočasné obdobie, keďže od januára 2026 bude platiť nová reforma, ktorá zmení financovanie sociálnych služieb. "Po novom bude už len jeden komplexný príspevok pre odkázaného človeka a ten sa rozhodne, či ho použije na opatrovanie príbuznými, na domácu opatrovateľskú službu poskytnutú terénnym pracovníkom, alebo na pobytové zariadenie," uzavrel rezort práce.

Viac o téme: ObvineniaPríspevokKritikaOpatrovanieMinisterstvoProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu