Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Z trhu sťahujú ďalší nebezpečný výrobok! FOTO Nemáte ho doma? Je ohrozené vaše zdravie

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia zistila, že na slovenskom trhu bol v ponuke pre spotrebiteľa ďalší výrobok, ktorý predstavuje riziko ohrozenia zdravia. Tentoraz ide o predlžovací kábel, pri ktorom hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. Ak ho máte doma, prestaňte ho používať, vyzýva inšpekcia.

Ako informuje Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), ide o výrobok "Predlžovací prívod PLASTROL, model/typ VMZ1-01", pôvodom z Poľska. Je oranžovej farby, s dĺžkou 25 metrov s jednou zásuvkou. Na zásuvke predlžovacieho prívodu sa nachádzajú povinné identifikačné údaje - ochranná známka výrobcu, označenie modelu/typu a označenie CE. Predlžovací prívod je balený v priehľadnom plastovom obale, súčasťou ktorého je trvale nalepená papierová etiketa. K predlžovaciemu prívodu nie je priložený návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Z trhu sťahujú ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

Dôvodom jeho nebezpečnosti že potenciálne riziko úrazu elektrickým prúdom. "Vidlicu spotrebiča triedy ochrany I je možné zasunúť do zásuvky predlžovacieho prívodu určeného pre spotrebiče triedy ochrany II. Výrobok tak neposkytuje žiadnu ochranu pred úrazom elektrickým prúdom v prípade zapojenia spotrebiča triedy ochrany I do tohto predlžovacieho prívodu," konkretizuje SOI.

Z trhu sťahujú ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

Slovenská obchodná inšpekcia informuje, že uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku.

Z trhu sťahujú ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

"Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa," dodáva SOI a odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho prestali používať.

Viac o téme: Slovenská obchodná inšpekciaPredlžovací kábel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu