Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Z trhu sťahujú ďalší nebezpečný výrobok! FOTO Predával ho obchod TEDi, je ohrozené vaše zdravie

Budova, v ktorej sídli Slovenská obchodná inšpekcia Zobraziť galériu (4)
Budova, v ktorej sídli Slovenská obchodná inšpekcia (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - S nebezpečnými výrobkami na slovenskom trhu sa akoby "roztrhlo vrece". Slovenská obchodná inšpekcia opäť zistila, že na trhu bol výrobok, ktorý predstavuje riziko ohrozenia zdravia. Tentokrát ide o lávovú lampu, ktorú si zákazníci mohli zakúpiť v obchodoch TEDi.

Ide o Lávovú lampu TEDi, "model/typ 9005100298 a 3973500298", pôvodom z Nemecka. Je to dekoratívna stolová lávová lampa s kovovým podstavcom a skleneným tienidlom.

Z trhu sťahujú ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Na spodnej strane kovového podstavca sa nachádza typový štítok, na ktorom sú uvedené povinné identifikačné údaje - obchodné meno a adresa výrobcu, model/typ, symbol triedy ochrany II, technické údaje a označenie CE. Svietidlo je balené v kartónovom obale. K svietidlu je priložený písomný návod na použitie v slovenskom jazyku.

Z trhu sťahujú ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) varuje, že pri jeho používaní hrozí potenciálne nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. "Výrobok nevyhovel skúške elektrickej pevnosti, počas ktorej nastal preskok medzi živou časťou a prístupným kovovým povrchom svietidla. Ďalším technickým nedostatkom výrobku je neprimerané odľahčenie šnúry od ťahu, ktoré môže zapríčiniť prístup k živým častiam v dôsledku vykĺznutia vodičov zo svorky," približuje.

Z trhu sťahujú ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Slovenská obchodná inšpekcia informuje, že uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku.

"Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa," dodáva SOI a odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho prestali používať.

 

 

 

Opatrenia na ochranu trhu:

Slovenská obchodná inšpekcia umožnila kontrolovanej osobe prijať nápravné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa.

 

 

Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Viac o téme: Nebezpečný výrobokSlovenská obchodná inšpekciaTEDiLávová lampa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu