Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Na Kysuciach a v okrese Prievidza platí zvýšené riziko vzniku požiarov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FB HaZZ)

PRIEVIDZA - Čas zvýšeného rizika vzniku požiarov platí od piatka v územnom obvode okresu Prievidza. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prievidzi, platí do odvolania. Informovalo o tom mesto Handlová na svojom webe.

Hasiči pripomenuli, že v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa podľa nich zakladať a udržiavať ohne, používať otvorený oheň, fajčiť alebo odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.

Vlastníci, správcovia, alebo užívatelia lesných pozemkov sú povinní najmä zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia a udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.

Na Kysuciach platí čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto platí od piatka čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Čadca s účinnosťou od 6.00 h. Platí na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, teda 50 metrov od hranice lesného pozemku.

Na Kysuciach a v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Zo zverejnenej vyhlášky vyplýva, že obmedzenia potrvajú až do odvolania. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, ale aj na vyhradených ohniskách v lesoch. Zároveň je zakázané odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Povinnosti v súvislosti s prevenciou proti požiarom majú aj vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov. Tí sú podľa vyhlášky okrem iného povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť, zabezpečiť protipožiarne náradie na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty v stave umožňujúcom bezproblémový príjazd hasičských jednotiek.

Viac o téme: PožiarHaZZPrievidzaZvýšené riziko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu