Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

DOBRÁ SPRÁVA pre bezpečné cestovanie vlakom: Telové kamery vlakvedúcich ako prevencia incidentov.

Vlakvedúci budú postupne vybavení osobnými kamerami, ktoré im umožnia zaznamenávať zvuk a video z ich pohľadu počas služby cesty vlakom Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Vlakvedúci budú postupne vybavení osobnými kamerami, ktoré im umožnia zaznamenávať zvuk a video z ich pohľadu počas služby cesty vlakom (Zdroj: ZSSK)

SLOVENSKO - Nenápadná vec pripnutá na uniforme vlakvedúceho dokáže zvýšiť bezpečnosť nielen cestujúcich, ale aj samotného železničného personálu. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) postupne zavádza telové kamery pre vlakvedúcich, ktoré im umožnia zaznamenávať zvuk a video z ich pohľadu počas služby cesty vlakom.

Využívanie telových kamier v rôznych profesionálnych oblastiach, či už v zdravotníctve, policajných zboroch, verejnej doprave i hotelierstve, je v zahraničí už bežnou praxou. Na Slovensku si doposiaľ tento trend nenašiel svoje uplatnenie, až dodnes. ZSSK sa pre zachovanie bezpečnosti cestujúcich aj personálu rozhodla zaviesť telové kamery do praxe a od júna ich nosia vlakvedúci takmer po celom Slovensku.

Úroveň bezpečnosti sa využívaním telových kamier zvyšuje.
Zobraziť galériu (3)
Úroveň bezpečnosti sa využívaním telových kamier zvyšuje.  (Zdroj: ZSSK)

Keďže ZSSK už dlhodobo zaznamenáva dobré výsledky so zvukovým nahrávaním v osobných pokladniciach, ktoré sa ukázalo ako účinné pri objasňovaní sťažností cestujúcich, spoločnosť sa rozhodla zaviesť ďalší bezpečnostný prvok v podobe telových kamier. Ide o malé 117-gramové kamery s magnetom na uchytenie o oblečenie vybavené technológiou bufferovaného nahrávania, ktoré umožňuje automatické uchovávanie obrazového materiálu z posledných 30 sekúnd pred aktiváciou nahrávania. Preto tak vlakvedúci budú môcť „vrátiť čas“ a analyzovať situáciu pred začiatkom trvalej registrácie obrazu. Nahrávanie sa aktivuje manuálne, čo zabezpečuje zachovanie dôležitého dôkazového materiálu.

Telové kamery sú malé, ľahké a praktické.
Zobraziť galériu (3)
Telové kamery sú malé, ľahké a praktické.  (Zdroj: ZSSK)

Pokiaľ nie sú záznamy označené na uchovanie vlakvedúcim na ďalšie vyšetrovanie, automaticky sa mažú. Prístup k nahraným údajom je prísne regulovaný a majú ho len osobitne poverené osoby.

Pilotný projekt telových kamier začal na západnom Slovensku a postupne sú osobné kamery zavádzané aj na ďalšie trate Slovenska. Nedávno sa tento projekt ukázal ako mimoriadne užitočný, kedy kamery zachytili útok na vlakový personál. Pri kontrole cestovných dokladov vo vlaku smerujúcom do Bratislavy bol vlakvedúci národného dopravcu fyzicky napadnutý agresívnym cestujúcim, ktorý následne utiekol. Celý incident, našťastie, zachytila telová kamera pripnutá na uniforme vlakvedúceho. Záznam z nej už má v rukách železničná polícia, ktorá situáciu prešetruje.

„Cieľom tohto projektu je ochrániť cestujúcich aj vlakový personál pred prípadnými konfliktnými situáciami a celkovo zvýšiť kvalitu cestovania vlakmi ZSSK. Za posledný rok nám síce vo vlakoch počet incidentov mierne klesol, musíme však naďalej pracovať na tom, aby cestovanie vlakmi bolo komfortné a bezpečné. Verím, že toto malé a ľahké zariadenie tomu dopomôže,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK. Štatistiky ZSSK ukazujú mierny pokles počtu incidentov vo vlakoch o necelých 4,8 % v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022.

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou ZSSK.

 

Viac o téme: BezpečnosťVlakyZsskNatívTelové kamery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu