Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Je to odhlasované! Poslanci schválili novelu Trestného zákona: Reagujú na pripomienky Európskej komisie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK). Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

VIDEO

Poslanci schválili novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky Európskej komisie (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hlasovania sa zdržalo 44 zákonodarcov, nikto z prítomných 121 poslancov nehlasoval proti. Poslanci predtým odobrili aj koaličný pozmeňujúci návrh, ktorý precizuje definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu. Poslanci schválili, aby sa v prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ uplatňoval obligatórny trest odňatia slobody, ak horná hranica trestnej sadzby ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

archívne video

Minister Susko o novele Trestného zákona: Plánovaný pozmeňovací návrh nezmení jej obsah (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Požiadavky plynúce z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ

Parlament odobril i zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Účelom novely Trestného zákona je najmä ochrana záujmov Slovenska, tvrdí Susko

Účelom schválenej novely Trestného zákona je najmä ochrana záujmov Slovenskej republiky. Minimalizujú sa riziká, že by Slovensko mohlo prísť o akékoľvek zdroje z EÚ. Na utorkovej tlačovej konferencii to po schválení legislatívy Národnou radou (NR) SR povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Zdôraznil, že trestné sadzby sú rovnaké vo vzťahu k slovenským a aj k európskym peniazom. "Nemenia sa, aby boli inak pre účely finančných záujmov EÚ a nášho domáceho poriadku," povedal s tým, že o výške trestnej sankcie rozhoduje súd.

"Táto schôdza bola práve preto, lebo slovenská opozícia robí v Bruseli politiku proti Slovensku," tvrdil podpredseda ústavnoprávneho výboru Tibor Gašpar (Smer-SD). Opozícia podľa neho podsúva skreslené informácie a dezinformácie, na základe ktorých Európska komisia prichádza s rôznymi požiadavkami, "ktoré buď máme dávno riešené aj v našom trestnom práve, alebo sú nad rámec toho, čo sa požaduje od iných členských krajín EÚ".

Je to odhlasované! Poslanci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec Richard Glück (Smer-SD) na tlačovej konferencii avizoval, že na septembrovú parlamentnú schôdzu by mohli zaradiť uznesenie, ktoré bude reagovať na rozhodnutie vlády odškodniť pozostalých po advokátovi Ľubomírovi Krivočenkovi, ktorý zomrel vo februári 2021 vo väzbe. Jeho úmrtiu predchádzalo rozšírenie nákazy ochorenia COVID-19 v Ústave na výkon väzby v Bratislave.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter zas hovoril o príprave zmien v rokovacom poriadku NR SR. Hovoriť sa o tom malo aj na poslaneckom grémiu. "Som presvedčený, že do konca kalendárneho roka by sme mali prijať novelu rokovacieho poriadku," doplnil.

Poslanci v utorok na mimoriadnej schôdzi schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje hlavne na pripomienky Európskej komisie. Legislatíva bola prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny sa dotýkajú najmä trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

Prijatie novely Trestného zákona poukazuje na jednotu koalície, hovorí Danko

Šéf SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko ocenil utorkové prijatie novely Trestného zákona v parlamente. Vládna koalícia tak podľa neho opäť ukázala jednotu. Kritizuje opozíciu za cynizmus.

Danko sa poďakoval koaličným partnerom za prijatie novely a vyjadril podporu ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) v jeho reformných krokoch. "Očakávame veľkú novelu Trestného poriadku, Trestného zákona. Myslím si, že mnohé iné oblasti je treba riešiť," povedal Danko na utorkovej tlačovej konferencii.

Prijatie novely Trestného zákona poukazuje na jednotu koalície, tvrdí Andrej Danko (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Opozíciu kritizoval za "udavačstvo", keď podľa neho v Bruseli "otáča pravdu" a teší sa z akéhokoľvek potknutia koalície. Odmietol, že by koalícia šla opravovať legislatívu, pretože sa zľakla EÚ. Únia má podľa Danka v niektorých veciach svoje kompetencie. "Neviem sa zbaviť dojmu až takého vydierania Európskej komisie v mnohých veciach, že ak nebude po našom, pripravíme vás o peniaze," skonštatoval Danko, no nechce, aby sa vyvolávalo napätie v čase, keď sa tvorí nové zloženie Európskej komisie (EK).

Poslanci v utorok na mimoriadnej schôdzi schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje hlavne na pripomienky EK. Legislatíva bola prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny sa dotýkajú najmä trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

Viac o téme: Európska komisiaTrestný zákonParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu