Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Prezident podpísal novelu Trestného zákona, reagujúcu na pripomienky Európskej komisie

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezident Peter Pellegrini podpísal vo štvrtok novelu Trestného zákona, reagujúcu na pripomienky Európskej komisie (EK). Do Trestného zákona sa zavádza napríklad úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie (EÚ).

Poslanci Národnej rady SR minulý týždeň schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky EK. Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

archívne video

Prijatie novely Trestného zákona poukazuje na jednotu koalície, tvrdí Andrej Danko (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hlasovania sa zdržalo 44 zákonodarcov, nikto z prítomných 121 poslancov nehlasoval proti. Poslanci predtým odobrili aj koaličný pozmeňujúci návrh, ktorý precizuje definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu.

Poslanci schválili, aby sa v prípade trestných činov, poškodzujúcich finančné záujmy EÚ, uplatňoval obligatórny trest odňatia slobody, ak horná hranica trestnej sadzby ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Parlament odobril i zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Susko nepredpokladá potrebu ďalšej mimoriadnej schôdze NR SR k Trestnému zákonu

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) nepredpokladá potrebu ďalšej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k Trestnému zákonu. Má za to, že zásadné pripomienky Európskej komisie boli už do zákona zapracované.

"Mám za to, že sme zapracovali zásadné výhrady Európskej komisie, a ďalšie výhrady, ktoré sú ešte na stole, sa snažíme postupne Európskej komisii vysvetľovať," povedal minister počas štvrtkovej tlačovej konferencie. Niektoré pripomienky Európskej komisie vychádzajú podľa neho z nesprávnych informácií. Spomenul napríklad otázku trestu prepadnutia majetku.

Novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky Európskej komisie schválila Národná rada SR na júlovej mimoriadnej schôdzi. Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok novelizovanú legislatívu podpísal.

Viac o téme: NovelaPodpísaniePripomienkyPeter PellegriniEurópska komisiaTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu