Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Papalášizmus v OLO! Na veľtrh za tisíce eur poslali 9 zamestnancov: Ľutujú, že neposlali viac

Na snímke pracovník Odvozu a likvidácií odpadu (OLO)
Na snímke pracovník Odvozu a likvidácií odpadu (OLO) (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Pred časom sa v nemeckom Mníchove konal veľtrh v odpadovom hospodárstve. Aj hlavné mesto Slovenska tam malo svojich zástupcov. Mestský podnik OLO (Odvoz a likvidácia odpadu) tam vyslal až deväť svojich zástupcov. Ich dvojdenný mníchovský pobyt bratislavských daňových poplatníkov stál 10 tisíc eur.

Od januára tohto roku sa všetkým Bratislavčankám a Bratislavčanom zvyšovali nielen dane z nehnuteľností, ale aj poplatok za odvoz komunálneho odpadu. Ten sa zvýšil o 30 percent. Primátor Matúš Vallo zvyšovanie vtedy odôvodnil ako nevyhnutný krok, aby si Bratislava dokázala zachovať základné štandardy údržby a služieb. 

Do redakcie sme dostali tip, že v polovici mája sa konal mníchovský veľtrh a mestská spoločnosť OLO tam vyslala až 9 svojich zamestnancov. Konkrétne zaradenie zamestnancov v štruktúrach OLO nám mestský podnik odmietol poskytnúť, pričom sa odvolal na zákon o ochrane osobných údajov a súhlasom dotknutých osôb. O účasti 9 zamestnancov podľa OLO rozhodli riaditelia.  

Hovorkyňa Zuzana Balková argumentuje, že IFAT je najväčším veľtrhom na svete v odpadovom hospodárstve a uplynulého veľtrhu sa zúčastnilo 3000 vystavovateľov z 58 krajín sveta a navštívilo ho 150 tisíc odborných návštevníkov zo 170 krajín sveta. A deväť zamestnancov bolo podľa nej zameraných do 4 oblasti. Priznala, že celkové náklady týchto zamestnancov v Mníchove stáli spoločnosť OLO 10 tisíc eur. Jedna noc vyslaného zamestnanca stála 435 eur aj s raňajkami v 3 hviezdičkovom hoteli. Vysoké ceny zdôvodnila vysokým dopytom po ubytovaní počas veľtrhu. Zdôraznila, že OLO nemá žiadne pochybnosti o vyslanom počte zamestnancov. A dokonca nám napísala: „Vzhľadom k jedinečnosti tohto podujatia a veľkosti výstavnej plochy nás spätne mrzí, že sme nevyslali ešte početnejšiu skupinu. Na ďalšie ročníky tak určite spravíme.“ 

Redakcia spravodajského portálu topky.sk oslovila aj slovenské ministerstvá. Viacerí nám potvrdili, že na zahraničné cesty posielajú podstatne menšiu skupinu a často len na otočku.  

Tak napríklad rezort práce má v zahraničných cestách úplne jasno. Argumentuje, že pri každej zahraničnej pracovnej ceste prihliada na hospodárnosť a efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov. „Pri medzinárodných zasadnutiach, na ktorých účasť zástupcov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplýva z členstva v orgánoch európskych inštitúcií, napríklad zasadnutie Rady Európy, ministerstvo prihliada prioritne na ich zameranie a záujmy Slovenskej republiky. Podľa toho zabezpečuje účasť svojich zástupcov na zasadnutiach v nevyhnutnom rozsahu. V prípade, že sa rokovania už zúčastňuje zamestnanec ministerstva, jedná sa o 1 osobu, v mimoriadnych prípadoch 2 osoby na každé rokovanie,“ uviedla hovorkyňa rezort práce. 

Viac o téme: ZamestnanciMníchovOLO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu