Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

STVR prešla ďalšou zmenou! Logo na hlavnej stránke upravili: Názov sociálnej siete ostáva stále rovnaký

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, FB/Správy RTVS)

BRATISLAVA - Verejná inštituácia STVR prechádza v poslednom období obrovskou zmenou. Poslanci totiž schválila novelu, ktorá nadobudla účinok 1. júla. Po zmene fotky na stránke facebooku upravili aj webovú stránku. Názov sociálnej siete však naďalej ostáva rovanký.

Novelou zákona, ktorú poslanci schválili a nadobudla účinosť 1. júla 2024, sa Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmenila na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Okrem toho bude po novom riaditeľa voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Riaditeľom STVR je v súčasnosti Igor Slnina, ktorého vymenoval podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). 

Obrovskou zmenou, ktorá na seba pútala pozornosť, bola najmä zmena loga. Za nové logá pre verejnoprávnu STVR zaplatilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiy 9 800 eur. Vyplýva to zo zmluvy o dielo a licenčnej zmluvy, ktorá je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. Ľudí pobúril náhľad nového loga, na ktorom sa len vymazal názov RTVS a ostalo po ňom len prázne miesto.

Ďalšia zmena loga

Zdá sa však, že napriek obrovskej kritike ľudí, staré logo skutočne pomaly menia za nové. Hoci ešte stále nie je jasné, ako vlastne bude finálne logo vyzerať, pozorní diváci si všímajú nepatrné zmeny. Verejnoprávna STVR si už zmenila fotografiu na sociálnej sieti Facebook a nahradila ju novou. Upozornil sa to portál Startitup. Napriek tomu však názov stránky ostal rovnaký a to Správy RTVS.

Okrem toho sa zmenila aj úvodná strana ich webového portálu spravy.rtvs.sk. Ešte 11.7. večer bolo podľa služby Waybackmachine, na ktorej je záznam stránky, logo nezmenená a v logu bolo ešte stále RTVS. Po novom už to tam však nenájdete. Slovo RTVS z loga zmizlo.

STVR prešla ďalšou zmenou!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Waybackmachine)

STVR prešla ďalšou zmenou!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: spravy.rtvs.sk)

Návrh loga ešte nie je finálny

Petra Bačinská, riaditeľka Odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR, pre Startitup poznamenala, že zmena loga bude na novom vedení. V súčasnosti majú tri rôzne verzie, ktoré navrhol fotograf a grafický dizajnér Daniel Zachar. Slovenská televízia aj Slovenský rozhlas budú mať samostatné logá. Jedno logo bude spoločné pre STVR. Petra Bačinská nevylúčila ani to, že sa ešte budú logá mierne upravovať.

„Vzhľadom na to, že Rada STVR bude známa až po najbližšej jesennej schôdzi Národnej rady SR a generálny riaditeľ až v polovici októbra, Ministerstvo kultúry SR ako autor Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase pristúpilo pre urýchlenie procesov k tomuto kroku,“ ozrejmila Bačinská. Zdôraznila, že sa to nijako nevylučuje s vlastnou právnou subjektivitou STVR.

Viac o téme: LogoSTVRMinisterstvo kultúry Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu