Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Veľký prieskum NATO zisťoval aj nálady Slovákov: Ukrajine chceme pomáhať viac ako Česi, médiám neveríme

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, nato.int)

BRATISLAVA - Pred júlovým samitom NATO vo Washingtone bol vykonaný rozsiahly prieskum verejnej mienky v členských štátoch aliancie, vrátane Slovenska. Výsledky priniesli zaujímavý pohľad na postoje slovenských občanov k NATO, obrannej politike a medzinárodným otázkam.

Prieskumu pod hlavičkou NATO sa zúčastnilo viac ako 30-tisíc respondentov vo všetkých 32 členských krajinách. Podľa výsledkov prieskumu považuje členstvo v NATO za dôležité pre bezpečnosť krajiny 65% slovenských respondentov. V prípade referenda by rovnaký počet Slovákov hlasoval za zotrvanie v NATO. To naznačuje, že napriek rôznym názorom v spoločnosti, väčšina obyvateľov Slovenska si uvedomuje význam členstva v aliancii pre národnú bezpečnosť.

Veľký prieskum NATO zisťoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nato.int)

Pri otázke, či respondenti súhlasia s pokračovaním pomoci pre Ukrajinu, jednoznačne súhlasí alebo skôr súhlasí 48% opýtaných Slovákov, čo je viac ako 46% opýtaných Čechov. V rámci všetkých štátov NATO 61 percent súhlasí s tým, aby ich krajina naďalej poskytovala podporu Ukrajine.

Veľký prieskum NATO zisťoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nato.int)

Prekvapivé výsledky ukázala aj otázka o dôvere v tradičné médiá pri správach o rusko-ukrajinskej vojne. Na Slovensku im verí iba 36% respondentov. Nedôveru k správam médií vo svojej krajine vyjadrilo 56 percent Slovákov. Z celkových výsledkov iba 44 percent respondentov dôveruje médiám vo svojej krajine, že hovoria pravdu o vojne Ruska proti Ukrajine, 49 percent nie.

Veľký prieskum NATO zisťoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nato.int)

Pellegrini potvrdil pomoc Slovenska

Prezident SR Peter Pellegrini vo svojom prejave na rokovaní rady NATO k Ukrajine potvrdil, že Slovensko bude naďalej poskytovať spravodlivý podiel finančnej a praktickej pomoci, tak ako tomu bolo v rámci podpory z NATO aj doteraz. 

archívne video

Peter Pellegrini zo samitu NATO vo Washingtone (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

"Budeme aj naďalej cvičiť vašich vojakov a opravovať vašu techniku a koordinovať pomoc cez logistické stredisko na našom území," uviedol prezident SR podľa tlačovej správy. Podľa Pellegriniho je zrejmé, že podpora NATO pre Ukrajinu narastá, avšak zároveň "rastie aj úloha, pred ktorou stojíme". "Vzhľadom na rozsah škôd na ukrajinskom území a zimou, ktorá nás čaká, je potrebná ďalšia pomoc, či už humanitárna, rekonštrukčná alebo ide o zaistenie energetickej bezpečnosti. Som preto rád, že spoločný plán, ktorý bol odsúhlasený v Bratislave a Kyjeve ešte v apríli predpokladá realizáciu dôležitých projektov v týchto oblastiach," dodal Pellegrini.

Viac o téme: NATOPrieskumUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu