Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Mesto Brezno situáciu po ničivej búrke zvládlo, tvrdí primátor Abel: Prívalový dážď potrápil obyvateľov Dolného Kubína

(Zdroj: TASR/Dano Veselský )

BREZNO - Mesto Brezno sa postupne spamätáva z ničivej búrky, ktorá sa v pondelok (8. 7.) večer prehnala Horehroním. Lámala stromy, ničila strechy, rozbíjala okná na domoch a mestu i obyvateľom spôsobila značné škody. Ako v utorok popoludní zhodnotil brezniansky primátor Tomáš Abel, situáciu však zvládli.

"Momentálne sú sprejazdnené mestské cesty aj poľné, a odstránené konáre z chodníkov. Zabezpečili sme z plošiny dve strechy, ostatným dali plachty na prekrytie. Vyčistili priepusty. Zajtra pokračujeme, budú aj zametače od cestárov a jeden traktor, aby sa pozametala väčšina ciest od listov a štrku," konštatoval Abel na sociálnej sieti.

Pracovali do rána

Pomoc obyvateľom mesto sústredilo výlučne na rodinné domy a najmä starších občanov, ktorým nemal kto pomôcť. "Viac nebolo a nie je v našich kapacitách. Pracovali sme od kalamity, večer, z noci do rána a dnes celý deň," poznamenal primátor. Podľa neho mestská polícia a ani hasiči aktuálne neevidujú ďalšie podania či žiadosti. "Za mesto riešime poistné udalosti, fotíme a začína sa administratíva. Prijmeme viaceré opatrenia pre takéto situácie," dodal Abel.

Prívalový dážď potrápil obyvateľov Dolného Kubína

Prívalové dažde zo začiatku týždňa síce nespôsobili v Dolnom Kubíne väčšie škody, ale radnica situáciu monitoruje a hľadá opatrenia na jej zlepšenie. Po utorkovom rokovaní mestského krízového štábu o tom na sociálnej sieti informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

Prudký dážď v pondelok (8. 7.) sa najviac prejavil na Ulici Martina Hattalu. "K väčším škodám nedošlo najmä vďaka rýchlemu zásahu obyvateľov z priľahlých bytových domov," uviedol Prílepok. Problémy sa podľa jeho slov vyskytli aj na urbárnej ceste na Kubínskej ulici, kde situáciu rieši urbár v spolupráci s Povodím Váhu. Ako ďalej poznamenal Prílepok, všetky mestské siete sú dimenzované na odvodnenie mestských plôch za štandardných podmienok. "Najväčší problém nám však robia dažďové vody pritekajúce zo súkromných polí, ktoré za určitých okolností, najmä počas návalových dažďov, nemajú schopnosť vstrebať takéto veľké množstvo vody," dodal primátor.

Viac o téme: BúrkaPrimátor BreznoTomáš Abel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu