Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Brusel prišiel s radikálnou novinkou: Veľké zmeny pre Temu, Shein či AliExpress! Zákazníci si poriadne priplatia

(Zdroj: Getty Images/Robert Way)

BRATISLAVA – Európska komisia najnovšie plánuje regulovať nákupy z lacných čínskych webových stránok ako Temu, Shein alebo AliExpress. Clá a poplatky na tovar zakúpený z čínskych platforiem tak výrazne predražia nákupnú cenu a zákazníci si zrejme rozmyslia, či sa im lacná elektronika alebo iné produkty oplatí nakúpiť.

Britský denník Financial Times informoval o tejto novinke dokonca aj s plánovaným termínom zmeny. Ešte tento mesiac má Európska komisia predložiť návrh smernice a zrušiť aktuálne platnú hranicu pre nákup a clo s tým súvisiace zo 150 eur na 0 eur. Táto smernica tak ovplyvní miliardy výrobkov, ktoré budú dovezené do Európskej únie a zvýši ich cenu.

Dizajnér Jan Černý ohúril olympijskou kolekciou pre český tím: V tomto pôjde delegácia počas zahajovacieho ceremoniálu v Paríži (Zdroj: Tomáš Fiala)

Európska únia sa tak rozhodla na základe skutočnosti, že výrobkov čoraz viac pribúda a za posledný rok išlo o takmer dvojnásobný nárast oproti rokom predošlým. Okrem cla plánuje Európska únia zaviesť aj povinnosť registrácie čínskych platforiem na daň v krajinách Európskej únie, čo by znamenalo platenie dane z pridanej hodnoty bez ohľadu na výšku transakcie.

Zrušenie hranice pre vyrúbenie cla vo výške 150 eur ale bude znamenať viac administratívy pre colníkov ako aj colné úrady. Pre čoraz väčšiu popularitu čínskych platforiem sa tak aj úrady obávajú oprávnene. Nebude to ale prvé opatrenie, ktoré Európska únia avizovala. Od 4. júla EÚ zaviedla aj dočasné clá a poplatky na elektromobily dovezené z Číny vo výške 17,4 až 38,1% z hodnoty vozidla v závislosti od výrobcu.

Viac o téme: NákupTemuČínske platformy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu