Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Celonárodné oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda budú na hrade Devín

Hrad Devín
Hrad Devín (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Celonárodné oslavy 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda sa uskutočnia v piatok (5. 7.) v areáli hradu Devín v Bratislave. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Na Devíne sa o 20.00 h uskutoční podujatie s názvom Posolstvo Cyrila a Metoda. V rámci slávnostného programu odznejú skladby či diela slovenských autorov v podaní umelcov zo Slovenska. "Súčasťou programu budú aj krátke dokrútky plné zaujímavých faktov o živote a diele bratov zo Solúna, ktorí na naše územie priniesli kresťanskú vieru a vďaka vytvoreniu písma položili základy vzdelanosti, kultúry a rozvoja Slovanov," priblížil úrad vlády.

archívne video

Slávnosť sv. Cyrila a Metoda na Svätoplukovom námestí v Nitre (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Vzhľadom na bezpečnostné opatrenia budú v areáli hradu Devín vytvorené dva samostatné sektory, a to pre hostí a pre verejnosť a médiá. ÚV zároveň prosí návštevníkov, aby do areálu hradu vchádzali cez bránu z Muránskej ulice pri soche sv. Jána Nepomuckého, ktorá bude otvorená od 18.00 h. "Pri vstupe do sektora rešpektujte, prosím, pokyny príslušníkov Policajného zboru SR a organizátorov podujatia," dodal.

Vláda koncom júna schválila návrh na finančné a organizačné zabezpečenie cyrilometodských osláv a zvrchovanosti Slovenskej republiky. Na zámer vyčlenila celkovo 456 107 eur.

Viac o téme: PríchodHrad DevínCyril a MetodCelonárodné oslavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu