Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Na trhu sa nachádzal ďalší nebezpečný výrobok! FOTO Nemáte ho doma? Prestaňte ho používať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) opäť upozorňuje, že sa na slovenskom trhu nachádzal v ponuke nebezpečný výrobok. Tentoraz ide o svietiacu masku, ktorý predstavuje vážne riziko pre životné prostredie. Spotrebiteľov vyzýva, aby daný výrobok prestali využívať.

Na trhu sa nachádzala nebezpečný výrobok s názvom "Svietiaca maska „BEST ALL“ s identifikačným znakom NO: 925937, pôvodom z Číny. Ide o plastovú masku na tvár bielej farby popretkávaná v oblasti očí, nosa a úst káblikom ružovej farby. K maske je pripevnená čierna gumička a ku kábliku je pripevnené zariadenie na vloženie batérií typu AA 1,5 V. Výrobok je zabalený v priesvitnom plastovom obale, na ktorom je nalepený štítok s informáciami v slovenskom jazyku.

Na trhu sa nachádzal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

"Skúšky vykonané akreditovaným laboratóriom potvrdili, že v spájke výrobku je mnohonásobne prekročený obsah olova," informuje SOI s tým, že nameraná hodnota bola 33,71 % oproti povolenej hodnote 0,1 %. Dôvodom nebezpečnosti je vážne riziko pre životné prostredie. Olovo má tiež negatívne účinky na srdcovo-cievny systém, reprodukciu, imunitný systém a tráviaci trakt. 

Na trhu sa nachádzal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Slovenská obchodná inšpekcia informuje, že uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku. "Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa," dodáva SOI a odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho prestali používať.

Na trhu sa nachádzal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Viac o téme: OlovoSlovenská obchodná inšpekciaSvietiaca maska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu