Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Novou veľvyslankyňou SR v Izraeli bude Barbara Mešťanová

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Novou veľvyslankyňou SR v Izraelskom štáte bude Barbara Mešťanová. Viac ako desať rokov pôsobila v Tel Avive ako ekonomická diplomatka a súčasne tu zabezpečovala zahraničné zastúpenie agentúry Slovakia Travel. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) na spoločnom stretnutí pred jej vyslaním potvrdil, že prioritou zastupiteľského úradu bude najmä posilnenie ekonomickej spolupráce. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Podotkol, že vzájomný obchodný obrat medzi Slovenskom a Izraelom dosiahol vlani takmer 345 miliónov eur, čo predstavuje najvyššiu hodnotu za posledných šesť rokov. "Máme záujem zintenzívniť obojstranné investičné aktivity a skvalitniť výkon ekonomickej diplomacie - aktívnejšie využívať potenciál, ktorý Izrael ponúka, získať nových investorov, no zároveň pomáhať slovenským podnikateľom pri nadväzovaní kontaktov a využívať skúsenosti našich krajanov," priblížil Blanár. Zastupiteľský úrad SR v Tel Avive sa podľa jeho slov zameria na podporu B2B rokovaní, spoluprácu s Izraelsko-slovenskou obchodnou komorou či honorárnymi konzulátmi.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zámerom novej veľvyslankyne je okrem rozvoja bilaterálnych ekonomických vzťahov tiež podpora aktívneho cestovného ruchu a s tým spojené zriadenie pravidelnej leteckej linky z Bratislavy do Tel Avivu. "Existujúce charterové sezónne lety spájajúce Piešťany a Tel Aviv zriadené pred dvoma rokmi majú pozitívny dosah na zvýšenie cestovného ruchu v regióne. Priame letecké spojenie s Bratislavou by mohlo otvoriť ďalšie významné príležitosti pre oba štáty," uviedla Mešťanová. V rámci svojho vyslania sa chce zamerať aj na rozvoj spolupráce v oblasti vedy, výskumu, inovácií a prehĺbenie slovensko-izraelského dialógu.

Viac o téme: VeľvyslankyňaIzraelMZVEZBarbara Mešťaňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu