Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Fungovanie detských ambulantných pohotovostí sa skracuje: Desať z nich končí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Desať detských ambulantných pohotovostí od pondelka v rámci schválenej redukcie siete končí. Ide o pohotovosti v okresoch Galanta, Košice-okolie, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Sabinov a Senica. V oblasti pediatrie začínajú od júla platiť aj ďalšie zmeny, vyplývajú z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Skracujú sa napríklad ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti a upravujú sa ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy. Realizuje ju v troch fázach. V prvej zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej, druhej sa vypustilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), je naplánovaná od novembra 2024.

archívne video

Brífing ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej na tému Ambulantná pohotovostná služba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Od júla začali platiť aj ďalšie zmeny v oblasti pediatrie

Skracujú sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti, a to z 22.00 na 20.00 h. Upravujú sa tiež ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h. Zmeny priniesla novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ich odôvodňovala potrebou zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov.

Pohotovosti v Žilinskom kraji budú od utorka fungovať po novom

Zoznam prevádzkovateľov ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých a deti/dorast v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa od utorka (2. 7.) zmení. Kým pohotovosti pre dospelých budú vo všetkých okresoch, pre detské to neplatí. Informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Ambulantnú pohotovostnú službu pre dospelých budú od utorka poskytovať vo všetkých 11 okresoch. "A to od pondelka do piatka v čase od 16.00 do 22.00 h, cez víkend od 7.00 do 22.00 h," poznamenala Lacová.

Pre okres Čadca bude pohotovosť poskytovať Kysucká nemocnica, pre okres Tvrdošín Hornooravská nemocnica. Pre okres Námestovo bude pohotovosť v Oravskej poliklinike, pre okres Dolný Kubín je miesto prevádzky Dolnooravská nemocnica. Okres Liptovský Mikuláš bude mať pohotovosť v Liptovskej nemocnici, okres Žilina vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou, okres Bytča na Ulici Sidónie Sakalovej v Bytči. Pre okres Turčianske Teplice je miesto prevádzky na Ulici 9. mája v Turčianskych Tepliciach, pre okres Kysucké Nové Mesto na Ulici Belanského v Kysuckom Novom Meste. Pre okres Martin je miesto prevádzky Univerzitná nemocnica Martin, pre okres Ružomberok Ústredná vojenská nemocnica.

"Ambulantnú pohotovostnú službu pre deti a dorast bude od utorka prevádzkovať šesť poskytovateľov od pondelka do piatka v čase od 16.00 do 20.00 h, cez víkend od 8.00 do 20.00 h," priblížila hovorkyňa ŽSK. Pre okres Čadca je miesto prevádzky Kysucká nemocnica, pre okresy Žilina, Kysucké Nové Mesto a Bytča vo Fakultnej nemocnici Žilina. Pre okresy Martin a Turčianske Teplice bude detská pohotovosť na Ulici P. Mudroňa v Martine, pre okresy Tvrdošín a Námestovo v Hornooravskej nemocnici v Trstenej. Pre okres Liptovský Mikuláš je miesto prevádzky v Liptovskej nemocnici, pre okres Dolný Kubín a Ružomberok v Dolnooravskej nemocnici.

Detská pohotovosť v Banskej Bystrici je presťahovaná a zmenila ordinačné hodiny

Ambulancia pohotovostnej služby v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici je od pondelka presťahovaná na nulté poschodie, číslo dverí 0.15. Zároveň mení ordinačné hodiny. Detská nemocnica o tom informovala verejnosť na sociálnej sieti.

Ako uviedla, detská pohotovosť je po novom k dispozícii v pracovné dni od 16.00 do 20.00 h, cez víkendy a sviatky od 8.00 do 20.00 h. Poplatok za vyšetrenie zostáva dve eurá. Mimo ordinačných hodín pohotovosti budú malí pacienti vyšetrení na detskom urgentnom príjme. Poplatok za vyšetrenie na urgente zostáva desať eur.

Viac o téme: PohotovosťLekáriAmbulanciePediatri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu