Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Nový sofistikovaný útok podvodníkov: Pozor na falošné faktúry! Slovákom prichádzajú z legitímnej emailovej adresy

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podvodníci na internete neustále zvyšujú sofistikovanosť svojich metód. Tentokrát sa zamerali na dôverčivosť zákazníkov ZSE, pričom využili platnú emailovú adresu energetickej spoločnosti. Západoslovenská energetika ľudí upozorňuje, že opäť zaznamenala šírenie škodlivých emailových správ zasielaných v mene spoločnosti.

archívne video

Telefonickí podvodníci pripravili seniorku o úspory (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj)

Podľa vyhlásenia spoločnosti ide pravdepodobne o malvér, ktorý sa šíri prostredníctvom emailu. Obsah týchto emailov je pomerne presvedčivý a zdá sa, že pochádza z legitímnej, ale zneužitej emailovej adresy. Útočníci využívajú platnú emailovú adresu kontakt@zse.sk ako odosielateľa, čo pridáva na dôveryhodnosti škodlivých správ. Predmetom týchto emailov je „Elektronická faktúra“. Spoločnosť však zatiaľ nepozná konkrétny obsah týchto škodlivých emailov.

Nejde o prvý prípad

Obdobný útok zaznamenala spoločnosť už v apríli. Predmet emailu bol tiež „Elektronická faktúra“ a email obsahoval prílohu s koncovkou zip, ktorá po otvorení mohla poškodiť počítačový systém prijímateľa.

„ZSE Energia preto pripomína svojim zákazníkom, že nikdy neposiela faktúry v prílohe e-mailu s koncovkou „zip.“ Zákazníci majú možnosť overiť si úhradu svojich pohľadávok na Zákazníckej linke 0850 111 555 alebo prostredníctvom Online účtu,“ upozorňuje spoločnosť na svojom webe. ZSE aktuálne analyzuje možné kroky na ochranu dobrého mena.

Viac o téme: ZSEFaktúryPodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu