Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Analytik radí: Kde natankovať po ceste na dovolenku k moru? PREHĽAD cien, TU poriadne ušetríte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Motoristická sezóna je v plnom prúde a Slováci postupne začínajú cestovať k moru. Často je to autom, čo práve vytvára dilemu, keďže krajiny majú rôzne daňové zákony, ale aj polohu. To v praxi znamená, že aj ceny palív môžu byť v rôznych krajinách výrazne odlišné. Upozorňuje na to Marek Nemky, analytik finančných trhov XTB, ktorý približuje, kde za koľko aktuálne natankujete po ceste na dovolenku.

archívne video

Aj pes môže skolabovať! Nepriateľ s menom horúčava: Odborník radí, ako vášho miláčika ochrániť (Zdroj: NL/TH)

Nafta

Takmer 67 percent zo spotreby palív na Slovensku tvorí motorová nafta. Na Slovensku v súčasnosti natankujeme motorovú naftu v priemere za 1,477 eura za liter, čo je 7. najlacnejšia nafta v Európskej únii. Lacnejšie tankujú v blízkosti iba Česi, a to za cenu 1,451,72 eura za liter, alebo napríklad Rumuni a Bulhari, za 1,415 a 1,306 eura za liter. "V prípade, že sa teda chystáte na dovolenku ku Čiernemu Moru, najlepšie je tak počkať s tankovaním práve na tieto krajiny, keďže na plnej nádrži môžete ušetriť až 10 eur," vysvetľuje Nemky.

Ak sa však chystáte napríklad do Chorvátska ku Stredozemnému moru, tak najlepšie by bolo zastaviť sa v Slovinsku, kde sú ceny nafty porovnateľné so Slovenskom a nachádzajú sa na cene 1,482 eura za liter, teda o pol centa vyššie. Následne v Chorvátsku a Maďarsku je nafta drahšia o približne 5 centov a v Rakúsku dokonca o 10 centov na liter. "Ak by niekto náhodou cestoval až do Grécka, tak natankovať by bolo najlepšie po ceste, a to v EÚ najskôr v Bulharsku, keďže cena nafty je v Grécku až 1,62 eura za liter," upozorňuje analytik.

Analytik radí: Kde natankovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: XTB/Weekly Oil bulletin EU)

Benzín

V prípade, že máte benzínový motor a tankujete 95-oktánový benzín, tak Slovensko už nie je 7. najlacnejšie v EÚ, ale až 12. v poradí. To znamená, že pri ceste do Chorvátska by bolo lepšie počkať až do Maďarska, prípadne Slovinska. "V Maďarsku za liter benzínu zaplatia motoristi iba 1,501 eura za liter a v Slovinsku dokonca 1,484 eura za liter, oproti 1,58 eura za liter, ktoré platíme na Slovensku. To dokáže motoristom na 50-litrovú nádrž ušetriť 4 až 5 eur," hovorí Nemky.

V prípade vycestovania k Čiernemu moru sa podľa jeho slov najviac oplatí tankovať v Bulharsku. "To má dokonca najlacnejší benzín v celej Európskej únii, v cene 1,332 eura za liter, čo by znamenalo ušetrenie 12 eur na 50-litrovú nádrž," približuje. Výlet do Talianska alebo Grécka však naplánujte poriadne vopred, keďže v týchto krajinách sa tankuje podstatne drahšie. V Taliansku je priemerná cena benzínu na úrovni 1,844 eura za liter a v Grécku dokonca až 1,875 eura za liter. V takomto prípade tak radšej tankujte vopred v krajinách ako Slovinsko alebo Bulharsko, dodáva na záver analytik.

Analytik radí: Kde natankovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: XTB/Weekly Oil bulletin EU)

Viac o téme: NaftaTankovanieDovolenkaBenzínAnalytikMarek Nemky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu