Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Benefit, ktorý zachráni mnohým rodičom krk: Dni voľna navyše! Na TOTO máte počas prázdnin nárok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pre školopovinné deti sú dva mesiace prázdnin splneným snom, pre rodičov však už nie. Práve naopak, mnoho z nich sa musí vysporiadať s problémom, kde budú deti v čase, kedy oni musia byť v práci. Najmä v prípade menších ratolestí, ktoré ešte nemôžu byť pár hodín doma samé, to vie rodičom poriadne skomplikovať život. Riešením sú tábory, starí rodičia či zberné škôlky. Čo však v prípade, že všetky tieto možnosti sa vám minú? Jedno riešenie existuje.

archívne video 

Do roku 2026 by sa malo v materských školách po celom Slovensku vytvoriť viac ako 9000 miest (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sociálna poisťovňa pripomenula rodičom, že vzhľadom na blížiace sa prázdniny si môžu uplatniť nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia materských škôl. „Poistenec (rodič) má nárok na ošetrovné, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku, alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ak predškolské zariadenie bolo počas obdobia školských prázdnin uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov (napr. zriaďovateľom),“ uviedla poisťovňa.

Rodič musí v takom prípade vyplniť tlačivo Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb, ktoré je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre ako formulár s poradovým číslom 278. Nájdete ho TU.

Benefit, ktorý zachráni mnohým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako postupovať?

Poistenec na žiadosti uvedie odkedy - dokedy si uplatňuje nárok na dávku, meno a priezvisko dieťaťa, vypíše a podpíše vyhlásenie na zadnej strane. Žiadosť je potrebné predložiť na potvrdenie predškolskému zariadeniu, následne predložiť na potvrdenie zamestnávateľovi (ak ide o zamestnanca) a následne doručiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva nemocenské poistenie (teda pobočke podľa sídla zamestnávateľa).

Urobiť tak môže iba jedenkrát počas prázdnin. „Nárok na ošetrovné má poistenec v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní (nárok na ošetrovné z toho istého dôvodu vzniká iba raz a jednému poistencovi). To znamená, že rodič si môže uplatniť nárok na ošetrovné na dieťa z vyššie uvedeného dôvodu počas jedného uzatvorenia škôlky (počas prázdnin) iba raz. V prípade zamestnanca je okrem osobnej a celodennej starostlivosti  podmienkou nároku na ošetrovné aj nedosahovanie príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytovanie ošetrovného,“ vysvetlila poisťovňa.

Naďalej však zostáva možnosť využiť nárok na ošetrovné z dôvodu ochorenia dieťaťa aj počas obdobia prázdnin, ak si zdravotný stav dieťaťa vyžaduje ošetrovanie inou osobou, napríklad rodičom. „V takom prípade však tlačivo Žiadosť o ošetrovné vystavuje pediater a následne ho poistenec podpíše a potvrdí zamestnávateľ (ak ide o zamestnanca). Nárok na dávku ošetrovné je aj v tomto prípade možný najviac po dobu 14 kalendárnych dní,“ dodali.

Viac o téme: PrázdninySociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu