Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Berte kalkulačky, pozrite si nové tabuľky! Zmena TEJTO jednej cifry bude mať výrazné dopady

Ilustračná foto. Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA – Od 1. júla sa mení výška životného minima. Ak si hovoríte, že vás sa tento krok nedotkne, možno sa veľmi mýlite. Od tejto cifry sa totiž odvíja mnoho iných ďalších platieb.

Sociálna poisťovňa upozorňuje na to, že 1. júla 2024 sa mení suma životného minima z 268,88 eura na 273,99 eura mesačne. To bude mať vplyv na mnohé ďalšie platby ako  sú exekučné zrážky z dôchodku, priznanie predčasného starobného dôchodku a od 1. januára 2025 aj garantovanú sumu minimálneho dôchodku.

archívne video 

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Exekučné zrážky z dôchodkovej dávky

V prípade exekučných zrážok z dôchodku sa od 1. júla 2024 zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní exekučných zrážok zostať. „V súvislosti so zvýšením sumy životného minima sa od 1. júla 2024 zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní exekučných zrážok zostať. O týchto zmenách bude Sociálna poisťovňa aj tento rok informovať každého dotknutého poberateľa dôchodku písomnou informáciou. Poberatelia dôchodkov ju dostanú v priebehu augusta 2024 a okrem iného bude obsahovať aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku,“ uviedla sociálna poisťovňa.

„Ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému (teda poberateľovi dôchodku), je 140 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu, t. j. 383,58 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 191,79 eura mesačne,“ vysvetlili.

Na druhej strane, ak ide o prednostnú pohľadávku (okrem výživného na maloleté dieťa), základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 273,99 eura mesačne, čo je 100 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 136,99 eura mesačne. „Ak sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 115,07 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 95,89 eura mesačne,“ dodali.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (2)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Nová hranica nároku na predčasný starobný dôchodok

Zmena sumy životného minima od 1. júla 2024 ovplyvní aj nároky poistencov na priznanie predčasného starobného dôchodku. Nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne po 30. júni 2024 iba vtedy, ak suma predčasného starobného dôchodku presiahne 1,6 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Nárok na predčasný starobný dôchodok od 1. júla 2024 teda vznikne od sumy 438,40 eura mesačne.

Suma minimálneho dôchodku

Zmení sa aj aj výška garantovaného minimálneho dôchodku od 1. januára 2025. Najnižšia hranica minimálneho dôchodku, a to za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia, sa zvýši z 389,90 eura mesačne na 397,30 eura mesačne. Prepočty nájdete v tabuľke.

Viac o téme: DôchodkyŽivotné minimumSociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu