Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Progresívne Slovensko nepodporí zmeny volebného systému z dielne súčasných vládnych strán

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné PS sa v dlhodobom horizonte nebráni diskusii o volebnom systéme, treba sa však podľa neho pozerať aj na to, kto zmeny navrhuje a s akou motiváciou. Zmeny volebného systému z dielne vládnych strán nepodporí. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu PS Michala Šimečku.

"Každého, kto teraz uvažuje o zmene volebného systému, by som sa spýtal, či naozaj na Slovensku nemáme väčšie a dôležitejšie problémy," poznamenal Šimečka. Obáva sa tiež, že ak zmeny navrhujú strany zo súčasnej vlády, ich motiváciou pre zmeny volebného systému bude snaha zabetónovať sa pri moci. "Bol by som preto veľmi opatrný a za PS môžem povedať, že niečo také určite nepodporíme," uzavrel.

archívne video

Michal Šimečka o aktuálnej situácii v koalícii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O možnej zmene volebného systému hovorili vo víkendových politických diskusiách minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok s opozičným poslancom a lídrom KDH Milanom Majerským. Zhodli sa, že Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov. Minister avizoval, že Hlas-SD príde s touto myšlienkou pred koalíciu a chce o tom diskutovať. KDH je za osem volebných obvodov určených hranicami samosprávnych krajov. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu.

Viac o téme: Volebný systémProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaVládne strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu