Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Prijatím lex atentát dôjde podľa Kaliňáka k deeskalácii atmosféry v spoločnosti

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prijatím lex atentát dôjde k deeskalácii atmosféry v spoločnosti. Uviedol to minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) v pléne Národnej rady (NR) SR v úvode diskusie k vládnym zmenám po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

VIDEO Tlačová konferencia strany Smer-SD na tému lex atentát

Tlačová konferencia strany Smer-SD na tému lex atentát (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Myslím si, že prijatím zákona dôjde k deeskalácii atmosféry, ktorú mnohé konfliktné zhromaždenia, konfliktné diskusie medzi viacerými politickými stranami spôsobovali," povedal Kaliňák s tým, že aj to bola príčina radikalizácie, ktorá vyústila do atentátu.Podčiarkol, že každý má právo na slobodné zhromažďovanie, ktoré nemá byť nikým rušené a protest sa nemá zmeniť na lynč toho, voči komu je zhromaždenie namierené. To podľa neho nie je účelom práva na zhromažďovanie. Reflektovať má na to aj predložená právna úprava a prispieť k zlepšeniu.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister tiež poukázal na viaceré pozmeňujúce návrhy z výborov. Ozrejmil, že niektoré ustanovenia sa vypustia a bude tak priestor na ďalšiu diskusiu o nich na jeseň, napríklad ustanovenia týkajúce sa priestupkov či Trestného zákona.

Vypustia sa tiež pokuty pre obce v súvislosti s protestnými zhromaždeniami. Kaliňák uznal, že udelenie takýchto sankcií by mohlo u niektorých obcí vyvolať dojem alibizmu a mohli by rizikovým rozhodnutiam predchádzať aj tak, že by radšej vyšli v ústrety pochybnostiam a zakázali by zhromaždenia.

Viac o téme: Robert KaliňákNRSRLex atentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu