Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

SaS navrhuje zriadiť útvar, ktorý by monitoroval vyhrážky poslancom

Mária Kolíková a Juraj Krúpa Zobraziť galériu (3)
Mária Kolíková a Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS podajú k lex atentát pozmeňujúci návrh, ktorým by sa mal vytvoriť útvar pri parlamente, ktorý by monitoroval vyhrážky poslancom. Podobný útvar by mal fungovať aj pri Policajnom zbore.

Útvar pri parlamente by mal vyhrážky voči poslancom sledovať, vyhodnocovať a byť poslancom nápomocný aj pri opatreniach na ich predchádzanie. "Pri Policajnom zbore navrhujeme, aby mal svoju dvojičku, ktorá sa špecializuje na vyhrážky súvisiace s výkonom profesie od priestupkov po trestné činy. Dôsledné stíhanie páchateľov vyhrážok s hľadaním preventívnych opatrení je jednou z ciest, ako zvýšiť bezpečnosť," priblížila na tlačovej konferencii poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

VIDEO Tlačová konferencia Márii Kolíkovej a Juraja Krúpu na tému: Návrhy SaS na zvýšenie bezpečnosti

Tlačová konferencia Márii Kolíkovej a Juraja Krúpu na tému: Návrhy SaS na zvýšenie bezpečnosti (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci SaS sú pripravení na konštruktívnu diskusiu o zákone lex atentát. Zákon však podľa strany vo viacerých bodoch netriafa svoju podstatu, neadekvátne zasahuje do práv všetkých občanov, a preto je nutné ho zmeniť. Atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je podľa Kolíkovej odsúdeniahodný čin, ale nemôže slúžiť ako zásterka pre hrubé zásahy do zhromažďovacieho práva.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (3)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Parlament v piatok pokračuje v rokovaní o lex atentát, ktorý je v druhom čítaní. Pozmeňujúce návrhy avizuje aj koalícia. Balík zákonov má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku. Zaviesť má zákaz zhromaždení v okruhu od sídla prezidenta SR, vlády SR, Ústavného súdu SR či všeobecného súdu. Návrh počíta aj s novými dôvodmi na zákaz zhromaždenia.

Juraj Krúpa
Zobraziť galériu (3)
Juraj Krúpa  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť". Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

Viac o téme: SaSJuraj KrúpaMária KolíkováLex atenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu