Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Medzinárodná hanba pre Slovensko: Opozícia chce mimoriadne zasadnutie a jasnú odpoveď, kto za to môže!

Peter Stachura Zobraziť galériu (4)
Peter Stachura (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Dištanc SR od prijatia predpisov považuje za medzinárodnú hanbu aj ohrozenie zdravia občanov SR. Žiada krok zvrátiť. Uviedli to poslanci z PS, KDH a hnutia Slovensko na utorkovej tlačovej konferencii.

"Bude to spoločný opozičný výbor, pod ktorý sa podpísali všetky opozičné strany. Po tejto tlačovej konferencii dáme žiadosť na zvolanie výboru jeho predsedovi do podateľne Národnej rady (NR) SR," priblížil poslanec Oskar Dvořák (PS). Na výbor chcú pozvať splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára, ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), ale aj viacerých odborníkov.

aktuálne video

Tlačová konferencia predstaviteľov opozičných strán k medzinárodnej hanbe na pôde WHO (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci považujú postoj SR za zlyhanie Kotlára aj vlády. Poukázali na to, že Kotlára poverila vláda zastupovaním Slovenska na rokovaní k predpisom. "Odmietol spoločný koordinovaný postup 190 krajín sveta zo všetkých svetadielov vrátane Číny, Ruska a iných krajín. Pýtame sa, kto dal Kotlárovi mandát medzinárodne izolovať SR a kto je zodpovedný za túto situáciu? Nie je to len zlyhanie jednotlivca, Kotlára, ale je to aj zlyhanie vlády," skonštatoval poslanec Peter Stachura (KDH).

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (4)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí z hnutia Slovensko považuje za dôležité, aby sa pri prijatí predpisov zjednotil celý svet. "Slovensko sa vyčlenilo z tejto spolupráce, vyčlenilo sa z krajín, ktoré chcú takýmto spôsobom zabrániť šíreniu pandémie do budúcna," podotkol. Opozícia volá, aby Slovensko dištanc zvrátilo. Avizovala, že šéfku rezortu zdravotníctva bude žiadať, aby sa k tomu zaviazala uznesením.

František Majerský
Zobraziť galériu (4)
František Majerský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve verbálne disasociovala, teda dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Kotlár na postoji trvá. Nové predpisy podľa neho uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Dištancovanie odôvodnil nedovolenými zásahmi do zvrchovanosti suverénnych členských štátov. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd. Viaceré ustanovenia sú podľa neho tiež neurčité a poskytujú značný priestor pre subjektívne posudzovanie.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dolinková posilní pracovnú skupinu, ktorá bude vyhodnotiť dokumenty WHO

 Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) posilní a rozšíri súčasnú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných medzinárodných zdravotníckych predpisov, o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami. Jej úlohou bude vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré pripravila WHO. Uviedla to v reakcii na kritiku, že SR sa na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne disasociovala, teda dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva. Dolinková podľa svojich slov pozorne vníma vnútropolitickú aj odbornú diskusiu, ktorú tento postoj vyvolal. Tento úzko odborný problém musia podľa nej zanalyzovať a posúdiť odborníci.

Uvedomuje si negatívnu skúsenosť, ktorú má SR s bojom proti ochoreniu COVID-19

"Posilním a rozšírim súčasnú, vládou schválenú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných a stále platných medzinárodných zdravotníckych predpisov, o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami. Jej úlohou bude v najbližšom období detailne a odborne vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré pripravila WHO a následne jej zistenia budem prezentovať na rokovaní vlády," uviedla Dolinková. Ministerka zdôraznila, že si uvedomuje negatívnu skúsenosť, ktorú má SR s bojom proti ochoreniu COVID-19. Dodala, že treba racionálne posudzovať medzinárodné postupy a podnety, ktoré prichádzajú z vonka. "Musíme opatrne a prezieravo pristupovať k novým výzvam, aby sme boli schopní čeliť prípadným zdravotným rizikám v budúcnosti," uviedla.

Dolinková považuje za kľúčové, aby Slovensko svoje členstvo vo WHO vnímalo v kontexte všetkých svojich práv a povinností. Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve verbálne disasociovala, teda dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Opozícia chce preto iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Dištanc SR od prijatia predpisov považuje za medzinárodnú hanbu aj ohrozenie zdravia občanov SR. Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár na postoji trvá. Nové predpisy podľa neho uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Dištancovanie odôvodnil nedovolenými zásahmi do zvrchovanosti suverénnych členských štátov. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd. Viaceré ustanovenia sú podľa neho tiež neurčité a poskytujú značný priestor pre subjektívne posudzovanie. Postoj SR kritizujú aj lekárnici, aj ambulantní poskytovatelia.

Viac o téme: ZdravotníctvoOpozíciaVýborWHOKoronavírusSvetová zdravotnícka organizáciaZdravotné predpisy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu