Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Horskí a leteckí záchranári pomáhali trom horolezcom po páde vo Vysokých Tatrách

(Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY - Horskí a leteckí záchranári zasahovali v sobotu (8. 6.) popoludní vo Vysokých Tatrách po páde troch osôb z jedného zo žľabov Dračieho štítu na snehové pole v Zlomiskovej doline. Udalosť oznámilo súbežne niekoľko svedkov s tým, že najmenej jedna osoba mala utrpieť po niekoľko desiatok metrov dlhom páde viaceré zranenia.

Zároveň bolo ohlásené uviaznutie dvoch českých horolezcov na skalnej polici, pričom žena utrpela poranenie dolnej končatiny. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS). "O súčinnosť bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu, ktorej sa podarilo v nepriaznivých poveternostných podmienkach, silnom nárazovom vetre v doline, vysadiť neďaleko zranenej osoby horského záchranára z oblastného strediska Vysoké Tatry," uviedla HZS. Záchranár na mieste ošetril a zateplil pacienta a do príchodu posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby spolu s náhodnými svedkami zabezpečil zranenému predlekársku pomoc.

Záchranári pomáhali trom horolezcom po páde v stene Dračieho štítu (Zdroj: hzs.sk)

Do záchrannej akcie bolo v súčinnosti s leteckou posádkou postupne nasadených niekoľko horských záchranárov, ktorí pokračovali do steny k uviaznutým pozemne. "Dvojici pomohli záchranári HZS dostať sa zo steny do bezpečia pomocou lanovej techniky. Pacient bol po ošetrení a zateplení transportovaný letecky do Starého Smokovca a následne pozemne do nemocnice na ďalšie ošetrenie," uviedla HZS. Záchranári napokon z terénu letecky transportovali aj zranenú Češku.

Viac o téme: HZSHorolezecVyoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu