Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Nárok hasičov na rovnošaty by sa mohol upraviť a percentuálne zvýšiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

BRATISLAVA - Nárok hasičov na rovnošaty by sa mohol upraviť a zvýšiť. Vyplýva to z novely zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ), ktorú do Národnej rady (NR) SR predložil poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD).

"Návrh zákona najmä zvyšuje percentuálne nároky príslušníkov HaZZ týkajúce sa nárokov na poskytnutie rovnošaty a jej súčastí, ale navrhujú sa aj ďalšie úpravy týchto nárokov podľa vzoru právnej úpravy týkajúcej sa príslušníkov Policajného zboru (PZ)," hovorí dôvodová správa. Predkladateľ argumentuje čiastočným dorovnaním nárokov hasičov s policajtami, ale aj infláciou a vyššími cenami rovnošiat.

archívne video 

Zásah hasičov pri požiari vo fabrike na výrobu chemických látok v Kysuckom Novom Meste (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Výška príspevku by sa mohla zvýšiť z 15 na 30 percent hodnoty

Zvýšiť by sa mohla náhrada pri každoročnom obnovovaní "naturálnych náležitostí" pre hasičov zo súčasných 40 na 50 percent hodnoty rovnošaty a jej súčastí. Príslušníčky HaZZ majú mať naďalej nárok aj na peňažný príspevok na nákup súčastí rovnošaty, ktoré služobný úrad nezabezpečuje. Výška príspevku by sa mohla zvýšiť z 15 na 30 percent hodnoty.

Novela ráta tiež so spresnením výpočtu priemerného týždenného služobného času príslušníkov HaZZ aj Horskej záchrannej služby (HZS). "Navrhuje sa vymedziť, že čas výkonu štátnej služby v jednotlivých týždňoch je možné v období šiestich mesiacov spriemerovať, pričom vypočítaný priemerný týždenný služobný čas vrátane štátnej služby nadčas nesmie prekročiť v období šiestich mesiacov 48 hodín. V rámci tohto obdobia je potrebné určiť, ktoré časy sú časmi vykonávania štátnej služby a ktoré sú časmi odpočinku," priblížil predkladateľ.

Dôvodová správa hovorí, že v priebehu obdobia šiestich mesiacov sa čas výkonu štátnej služby bude striedať s časom odpočinku a určité časy odpočinku nebude možné použiť pre účely výpočtu priemerného týždenného služobného času. "Aby nedochádzalo k tomu, že sa služobný čas neprimerane zvýši z dôvodu, že sa tieto časy odpočinku využili na kompenzáciu jeho zvýšenia," píše sa v materiáli. Účinnosť by mohla novela nadobudnúť 15. októbra.

Viac o téme: HasičiNárokRovnošaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu