Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Boj o dôležité testy: Na Slovensku stoja tisíce, pacientky si ich platia samy! Odborníci bijú na poplach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pacientkam aj lekárom môžu výrazne pomôcť, na Slovensku ich však poisťovne nepreplácajú a pacientky si ich musia platiť z vlastného vrecka. Ich suma sa pritom pohybuje v tisíckach eur. Reč je o genomických testoch.

Genomické testovanie je v súčasnej medicíne viac ako užitočné. Skúma totiž aktivitu špecifických génov v nádore a zisťuje, čo riadi jeho rast a správanie. Lekárom to vie pomôcť stanoviť liečbu a formu samotnej chemoterapie či to, či je pre pacientku vôbec vhodná. Na Slovensku však tieto testy poisťovne nepreplácajú. Organizácie zaoberajúca sa onkologickými pacientmi preto bijú na poplach a obracajú sa na ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

Boj o dôležité testy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ministerke adresovali organizácie Amazonky, Liga proti rakovine, Onkoinfo a NIE RAKOVINE otvorený list. Zdôrazňujú v ňom, že genomické diagnostické testy, žiaľ, nie sú v našej krajine kategorizované a z toho dôvodu sú pre mnoho pacientiek nedostupné. „Pritom tieto testy sú kľúčové na určenie toho, či je pre pacientku vhodná chemoterapia na základe jej individuálnych výsledkov a genetického profilu,“ upozorňujú organizácie v otvorenom liste.

Ich využitie môže viesť k zlepšeniu kvality života chorých žien a k eliminácii absolvovania chemoterapie. „V rámci diskusií o aplikácii personalizovanej liečby sú prostriedkom na presnejšiu indikáciu a tým i predpoklad väčšej účinnosti a úspešnosti liečby,“ tvrdia v liste. Aktuálne si ženy takýto test hradiť z vlastného vrecka. Nejde pritom o malú sumu, cena testov sa môže vyšplhať až na štyritisíc eur. Mnohé pacientky si ho preto dovoliť nemôžu. 

Pre ženy ide o dôležité informácie

Organizácie v liste argumentujú aj analýzou Inštitútu zdravotných analýz, ktorý spadá pod rezort zdravotníctva. Tá totiž zaradenie genomických signatúr do Katalógu zdravotných výkonov odporúča. „Je nespochybniteľné, že pre ženy s rakovinou prsníka je dôležité vedieť, či majú alebo nemajú indikáciu pre liečbu chemoterapiou. Tieto testy požadovanú odpoveď dávajú, ponúkajú presnú predpoveď o účinnosti chemoterapie, čo umožňuje lepšie individualizovať liečbu a minimalizovať nepotrebné a devastujúce vedľajšie účinky. Je tiež zrejmé, že indikovanie týchto testov by malo vplyv na minimalizovanie zbytočnej chemoterapie a naopak nedostatočnej liečby, zníženie morbidity a zlepšenie kvality života pre pacientky, ktoré sa môžu bezpečne vyhnúť chemoterapii. To v konečnom dôsledku môže znížiť i náklady na zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlili v liste organizácie.

Dolinkovú v mene pacientiek s rakovinou prsníka žiadajú o stanovisko rezortu k tejto otázke. „Veríme, že uvedené dôvody podopreté i odborným stanoviskom IZA, podporným stanoviskom odborníkov-lekárov, ktorí sa v tejto otázka na MZ SR už viackrát obracali, sú dostatočné na rozhodnutie o vyhovení tejto nespochybniteľne relevantnej požiadavke na zaradenie genomických testov do Katalógu zdravotných výkonov,“ dodali.

 

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaPoisťovneOtvorený listLiga proti rakovineNIE RAKOVINEZuzana DolinkováAmazonkyOnkoinfoOnkologické organizácieGenomové testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu