Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Erik Kaliňák prelomil mlčanie! Prvé detaily o Ficovom zranení: Opakovaný priestrel dôležitého orgánu

Erik Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Erik Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Liečba slovenského premiéra Roberta Fica naďalej prebieha podľa očakávania, stav pacienta je uspokojivý. Informovala o tom dnes fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, v ktorej bol politik po atentáte z polovice mája hospitalizovaný. Šéf Ficových poradcov Erik Kaliňák podľa portálu postoj.sk na utorkovom mítingu na severe Slovenska povedal, že Fico utrpel pri útoku opakovaný priestrel tenkého čreva.

"Bol som tam na mieste, hovoril som s lekármi a boli to milimetre, ktoré rozhodovali o tom, či dôjde k porušeniu niečoho zásadného a bude to fatálne. Trafilo to tenké črevo tak, že síce bolo päťkrát prestrelené, ale lekári robili zázraky," uviedol poradca Kaliňák.

archívne video

Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Popoludní potom minister obrany a vicepremiér Kaliňák, ktorý je strýkom šéfa Ficových poradcov Erika Kaliňáka, novinárom povedal, že Fico utrpel štyri strelné poranenia, má zranenú brušnú dutinu a časť pohybového ústrojenstva, ktoré bolo "narušené" rovnako ako tráviaci trakt. Podľa neho Ficova ruka a noha sú už "celkom v pohode" a pacient prijíma jedlo. Minister tiež povedal, že Fico sa začína dostávať do fázy, v ktorej by sa mohla naplno rozbehnúť rekonvalescencia.

Podľa Kaliňáka by štát mal zaistiť bývanie vrcholných politikov v chránených objektoch. Napríklad terajšia slovenská prezidentka Zuzana Čaputová býva vo svojom dome v meste Pezinok neďaleko Bratislavy. Fico si zase v minulosti prenajímal byt v prestížnej bratislavskej štvrti a neskôr mal podľa dostupných informácií v prenájme iný byt, ktorý potom od straníckeho kolegu kúpil.

Kaliňák ohľadom nových opatrení ako reakciu na útok na Fica spomenul zmeny v postihovaní nenávistných prejavov.

Útočník, ktorým je podľa médií 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj Cintula, strieľal na Fica z pištole, keď premiér po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej prišiel na miestne námestie pozdraviť ľudí. Útočníka bezprostredne po čine zadržali príslušníci bezpečnostných zložiek a súd ho poslal do väzby. Za pokus o úkladnú vraždu mu hrozí 25 rokov väzenia alebo doživotie. Podľa súdu odôvodnil atentát svojím nesúhlasom s politikou slovenskej vlády a počas výsluchu tvrdil, že Fica zabiť nechcel.

Viac o téme: AtentátZdravotný stavRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu