BRATISLAVA - Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú zase rásť. Dôvodom je enormný nárast cien energií ako aj nárast cien bravčového mäsa.
Zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby t.j enormný nárast jednotkových cien energií ako i nárast ceny bravčového mäsa, obalov, prídavných a pomocných látok.
Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na dlhodobo rastúci trend cien energií, ktoré v súčasných dňoch dosiahli historické maximá. Odvetvie zároveň reaguje aj na postupný nárast ceny bravčového mäsa, ktorý sa prejavil zvýšením vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) v triede E na nemeckej burze, kde bol zaznamenaný nárast ceny na súčasnú hodnotu 2,05 EUR/kg čo predstavuje nárast ceny od marca 2022, kedy prebehla prvá vlna zdražovania o ďalších 17%. V prípade realizácie obchodov s bravčovým mäsom na území Slovenska je však nárast cien ešte výraznejší.
archívne video
"Nárast ceny bravčového mäsa na nemeckej burze a zároveň dlhodobý trend výrazného rastu jednotkových cien energií sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v septembri a to približne na úrovni cca 18-20%, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné," uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.