BRATISLAVA - Aj keď v súčasnosti ľudstvo ovplyvňuje prevažne pandémia a je veľkou hrozbou pre naše zdravie, netreba zabúdať ani na výber jedálnička pri štedrovečernom stole, hlavne z hľadiska obsahu cukru. Najnovšie upozornenia vydal práve Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na čele s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Na toto si dávajte pri stole pozor.
archívne video
Pri stole treba myslieť na cukor
Mikas pri príležitosti Vianoc prichádza s odporúčaniami, ktoré sa týkajú tej najčastejšej zložky jedál. "Cukor môže byť pre telo prospešný, ak sa jeho príjem darí držať pod kontrolou. Koľko cukru je už priveľa a čo môžeme robiť pre to, aby sme mali k cukru o niečo zdravší vzťah? Prinášame vám praktické tipy na úpravu stravovacích návykov ako aj zdravšie pečenie počas nastávajúcich vianočných sviatkov," popisuje ÚVZ, ktorý pri príležitosti vydaných odporúčaní dodal aj grafiku.
Vyše 31 KG cukru ročne na Slováka
Zaujímavým faktom je tiež to, koľko cukru ročne spotrebuje jeden priemerný Slovák. Číslo sa zastavilo až na 31,7 kilogramoch!
Recepty by mali byť osladené tak akurát
Úrad prichádza aj s odporúčaním dávkovania cukru na presné gramy denne.
Čo nám hrozí?
Mikasov úrad v prípade cukru vydal aj výstrahy, čo nám hrozí v prípade nadmernej spotreby cukru.
Podstatné je preto, aby sme vedeli s cukrom "vychádzať".
A na záver úrad prichádza s tipmi na vianočné pečenie.