Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

V Hejciach spomínali na obete nešťastia

Dnes sa uskutočnil v maďarskej obci Hejce pietny akt kladenia vencov ku pamätníku obetiam leteckého nešťastia z 19. januára 2006
Dnes sa uskutočnil v maďarskej obci Hejce pietny akt kladenia vencov ku pamätníku obetiam leteckého nešťastia z 19. januára 2006 (Zdroj: SITA)

HEJCE - Desiatky pozostalých si dnes pri pamätníku v obci Hejce na severovýchode Maďarska pripomenuli druhé výročie tragickej havárie vojenského lietadla An-24.

Pri nešťastí vtedy zahynulo 42 ľudí, väčšinou vojakov vracajúcich sa z misie v Kosove. Prežil jediný vojak Martin Farkaš. Vence k pamätníku položil aj minister obrany František Kašický.

"Rezort obrany nikdy nesmie zabudnúť na tých 42 príslušníkov ozbrojených síl, ani na pozostalých," povedal novinárom po skončení pietnej spomienky minister Kašický. Podľa výsledkov vyšetrovania nešťastia nehodu lietadla zapríčinila posádka lietadla, ktorá začala klesať príliš rýchlo. Armáda podľa Kašického preto v minulom roku skvalitnila výcvik pilotov.

Kašický tiež potvrdil, že ministerstvo obrany plánuje v najbližších týždňoch predložiť vláde návrh na získanie dopravných lietadiel. Prvá dodávka lietadiel by na Slovensko mala podľa neho prísť v budúcom roku. Koľko lietadiel chce ministerstvo kúpiť a koľko na to bude potrebovať peňazí, však Kašický nespresnil. "Stratu pociťujem rovnako ako pred dvomi rokmi," povedala na mieste ČTK jedna z pozostalých, ktorá pri nešťastí stratila brata.

"Vždy, keď prídem tu, mám veľmi smutné pocity, boli sme ako jedna rodina," povedal Farkaš, ktorý si tiež prišiel uctiť pamiatku svojich kolegov. Tesne po nešťastí ešte dokázal zatelefonovať manželke. Život mu zachránilo aj to, že bol pri nehode pripútaný.

Letecké nešťastie vojenského lietadla An-24 sa stalo na kopci Borsó nad obcou Hejce. Lietadlo v podvečerných hodinách zachytilo vrcholky stromov a narazilo do terénu. Na mieste nešťastia postavili menší pamätník, v obci Hejce pamätník po meškaní odhalili v minulom roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu