Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Zima sa s nami zahráva!

Študentka Lujza Pastorková (20) z Bratislavy chytala balans na prechádzke so psom.
Študentka Lujza Pastorková (20) z Bratislavy chytala balans na prechádzke so psom.

SLOVENSKO - Silná poľadovica a sneh narobili včera opäť poriadne problémy na celom území krajiny. Kým v Bratislave a na strednom Slovensku sa ľudia na niektorých chodníkoch mohli korčuľovať, na východe Slovenska spôsobil čerstvo napadaný sneh kalamitu.

Aj napriek snahe cestárov o spriechodnenie niektorých úsekov, príroda bola v mnohých prípadoch nad ich sily.

V Bratislave síce dopoludnia nastal odmäk a "celomestské klzisko" sa roztopilo, v podvečer však opäť začal padať zľadovatený dážď, ktorý na mnohých miestach namŕzal. Po niektorých chodníkoch sa znovu nedalo prejsť. "V miestnej časti Staré Mesto je to samozrejmé, že ak v noci napadne sneh, alebo sa vytvorí námraza, musia sa chodníky očistiť a posypať najneskôr do 6. hodiny ráno a udržiavať ich treba do 21. hodiny," uviedla Alena Kopřivová z miestnej časti Staré Mesto. Podobné všeobecno-záväzné nariadenie platí vo všetkých bratislavských mestských častiach. Sankcie za jeho nedodržanie môžu byť až do výšky 200-tisíc Sk.

Košice sa včera zobudili do bieleho rána. Cestári sa snažili odpratávať sneh najmä z hlavných ťahov. "Na rozdiel od nedele, keď v niektorých úsekoch autobusy ani nezastavovali, pretože by sa už nepohli, včera mestská doprava jazdila bez problémov a meškaní," uviedol dopravný námestník Dopravného podniku mesta Košice Róbert Nagy. Cestári sa včera snažili odpratávať sneh z vedľajších ciest. Mimoriadne opatrní museli byť včera ľudia v Trenčíne, ale aj v ďalších mestách, kde padajúci sneh zo striech ohrozoval autá a chodcov.

"Radšej nechodíme tesne pod strechami, aby sa nám nestal úraz. Je to tam teraz nebezpečné. Zo striech každú chvíľu padajú kusy ťažkého snehu," zhodli sa Trenčianky Barbora Malá (17) a Dagmar Vavrušová (33) s dcérou Dadkou (1,5). Ani jedna z budov v centre Trenčína však nebola ohradená páskou upozorňujúcou na nebezpečenstvo. Ľuďom tak hrozil nepríjemný úraz. Podobná situácia bola vo viacerých mestách, kde teplota vystúpila cez deň nad 0 °C.

Čo ak sa stane úraz?

Ak sa niekomu stal úraz na zľadovatenom chodníku, alebo na neho zo strechy spadli ľad či sneh, má niekoľko možností, ako si môže vymáhať náhradu škody:

- Ak má poškodený úrazové poistenie, tak poisťovňa škodu uhradí. Potrebná je iba správa od ošetrujúceho lekára.

- Ak zranený poistenie nemá, môže si škodu vymáhať z poistky nehnuteľnosti od jej majiteľa, z poistenia zodpovednosti za škodu. Podmienka však je, že si majiteľ zodpovednosť za škodu musí priznať, a tiež svedectvo najlepšie aspoň dvoch osôb, ktoré úraz dosvedčia.

- Poškodený môže majiteľa nehnuteľnosti žalovať na súde. Dokazovanie je však náročné. Potrební sú svedkovia úrazu či už okoloidúci, alebo záchranári v prípade, že bola na miesto privolaná sanitka. Potrebné je tiež predložiť lekársku správu a potvrdenie o ošetrení.

- Zranený môže žiadať náhradu vzniknutej škody - ušlý príjem, ak bol pre zranenie práceneschopný. Tiež môže žiadať bolestné. Ak má trvalé následky, môže žiadať aj náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia. Môže si nárokovať aj poškodenie alebo znečistenie odevu.

Kto nesie zodpovednosť
V prípade úrazu na miestnych komunikáciách alebo chodníkoch vo väčšine miest nesie zodpovednosť majiteľ, či je to mesto, súkromná osoba, alebo spoločenstvo vlastníkov bytov. Vždy to závisí od toho, pred ktorým objektom človek spadne a ku ktorému objektu neodprataný chodník patrí. Podobne je to aj s cencúľmi a padajúcim snehom z budov - zodpovední sú majitelia.

Kalamita vašimi očami >>

Ak poznáte niekoho, kto vysúdil peniaze za úraz pri páde na zľadovatenom chodníku, napíšte nám na tip@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu